Belföld

Hiányzik a téli csapadék

A Duna–Tisza közén eltűnt a kutakból a víz. Az Alföldön a rendkívüli szárazságra is fel kell készülni, hiszen már most, a tél végén hiányzik a víz a talajból - olvasható a Népszabadságban.

A Duna–Tisza közén a szabad kutakban jól látható, hogy a megszokottnál egy-másfél méterrel alacsonyabb a talajvíz szintje, sőt némelyik már most szárazon áll. Hacsak nem lesz az átlagosnál csapadékosabb a tél vége, minden eddiginél nagyobb szárazságra lehet számítani, hiszen a talaj vízkészletének feltöltődését alapvetően a téli fél év csapadékmennyisége szabja meg.

A természet egyelőre adós, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a havi csapadék mennyisége csak tavaly októberben haladta meg a sokévi átlagot. “Ha a téli fél év csapadéka eléri a sokévi átlagot, a felső egy méter vastagságú termőrétegben kedvező a növények induló vízkészlete. Ha azonban a tavaszi induló vízkészlet nem haladja meg a talaj szántóföldi hasznos vízkapacitásának 70-80 százalékát, a kultúrnövényeknek a tenyészidőszak alatt szűkös nedvességkészletből kell gazdálkodniuk” – mondja Kalmár Györgyné agrometeorológus. Most csak a legfelső talajrétegben van elegendő víz, de az Alföld tekintélyes részén ez a talajrész is száraz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik