Belföld

Többségi tulajdont szerezhet a Vodafone az SFR-ben

Kedd délelőtt több mint 5 százalékkal drágult a Vivendi Universal a párizsi tőzsdén, azokra a spekulációkra, hogy a cég a Vodafone új átvételi célpontja lehet, az AT&T ügylet meghiúsulása után.

A Vivendi-részvények az után kezdtek emelkedni, hogy a CNBC tévé közölte: a Cingular nyerte el az AT&T-t – 40,7 milliárd dollárért, részvényenként 15 dollárért -, mivel a Vodafone ezen az áron már kiszállt az ügyletből. A Vivendivel kapcsolatos spekulációk szerint a Vodafone esetleg ajánlatot tenne a Vivendi távközlési részlegére, az SFR-re.

A Vodafone nem csinált titkot abból, hogy szeretne ellenőrzést szerezni az SFR felett. Az SFR a nagyságra második francia mobiltelefon-szolgáltató, amelyben a Vodafone-nak már 44 százalékos része van.

A Vodafone már hosszabb ideje igyekszik megszerezni az utolsó olyan európai távközlési nagyvállalat feletti irányítást, amelyben részesedéssel rendelkezik, de amelyet még nem vont teljes egészében vezetése alá. A Vodafone 44 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, többi részvény a Vivendi birtokában van. A Vodafone korábban tett egy kísérletet a Vivendi részesedésének kivásárlására, de ajánlata akkor elutasításra talált.

Az SFR tavaly októberben vezette be a Vodafone Live szolgáltatását Franciaországban, és a tavalyi év végéig 100 ezer előfizetőre tett szert. A Live a bevezetését követő egy év leforgása alatt több mint kétmillió készülék értékesítéséhez segítette hozzá a brit távközlési céget szerte Európában.

A Vivendi Universal részvényei fél tizenegy körül 22,65 eurón álltak Párizsban, előző napi 21,40 eurós zárásukhoz képest 5,84 százalékos emelkedéssel. A részvények kedden 21,40 eurón nyitottak. Ötvenkét hét alatt áruk 22,69 és 11,03 euró között mozgott, az időszak eleje óta 51,20 százalékot nyertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik