Belföld

Kínai kedvezmények Magyarországnak

admin
admin

2004. 02. 17. 18:05

A WTO rendszerén belül lehetséges legnagyobb kedvezményes elbánást ígérte Wu Yi, a kínai külgazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes asszony Csillag István gazdasági miniszternek több magyar cég exportját illetően.

Csillag István magyar delegáció élén, február 16-19. között tartózkodik Kínában, ahol a kereskedelmi és közlekedési kapcsolatok elomozdítása érdekében folytat tárgyalásokat. A gazdasági és közlekedési miniszter kínai tárgyalásairól az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök-helyettes asszony a Fiat-GM Powertrain Magyarország Kft. által Szentgotthárdon gyártott Alison busz sebváltókhoz, és a Rába futóművekhez ígérte a legnagyobb kedvezményes elbánást.

Wu Yi jelezte azt is: támogatja a Rába vállalatalapítási terveit Kínában. A Flextronics szintén aláírt egy szándéknyilatkozatot a legnagyobb kínai televíziógyártóval arról, hogy Sárváron gyártanának a kínai cég számára elektronikai alkatrészeket – tájékoztatott a miniszter. Csillag István beszámolt arról, tárgyalt a kínai állami terv és reformbizottság elnökével Ma Kai-jal is, aki a legmagasabb szintű gazdasági testületet képviseli, és a négy miniszterelnök-helyettes egyike.

A tárgyalásokon a vállalati együttműködések mellett szóba került, hogy Magyarország mint az Európai Unióba belépő ország a kínai áruforgalom fogadó kapuja legyen. Ez azt jelenthetné, hogy növekedne a Magyarországon maradó vámbevétel illetőleg az általános forgalmi adó bevétel. Csillag István közölte, hogy kedden aláírta a Malév és a kínai Hainan Airlines légitársaság a közvetlen légi járat megindításához szükséges szerződéseket.

A magyar miniszter elmondta: a szerződések megkötése előtt módosították a két ország közötti légügyi egyezmény függelékét. Magyarország számára ez azért előnyös, mert eddig Peking mellett csak egy kínai városba lehetett repülővel eljutni, míg a módosítás lehetővé teszi két másik városba a repülést. Ráadásul az eddigi heti négy alkalom helyett, most minden nap közlekedhetnek a repülőgépek. A magyar gazdasági és közlekedési miniszter tárgyalt a kínai kereskedelmi miniszterrel arról, hogy magyar logisztikai centrumokba kínai szállítmányozási cégek települjenek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.