Belföld

Fehéroroszország miatt veszélyben az európai olaj

A Gazprom orosz gázmonopólium kedden azt közölte, hogy egyre mélyül gázár-vitája Fehéroroszországgal, mivel Minszk nem hajlandó aláírni egy tranzitmegállapodást , veszélyeztetve ezzel a Németország és Lengyelország felé irányuló idei szállításokat. A megállapodás hiánya eddig nem érintette az idei szállításokat.

A Gazprom Reutersnek nyilatkozó illetékese szerint a tárgyalások zsákutcába jutottak, mivel az orosz fél nem hajlandó az alacsony belföldi árakon gázt szállítani Fehérorszországnak, és Minszk ezért nem akarja az idei évre kiterjeszteni a gázszállítási tranzitmegállapodást. Jelezte egyúttal, hogy a tárgyalások ne szakadtak meg, a Gazprom vezérigazgatója és a fehérorosz Beltransgaz állami monopólium vezetője ezen a héten Moszkvában folytatják az alkudozást.

A Gazprom – a világ legnagyobb gáztermelője – elégíti ki az európai gázszükségletek negyedét, fő tranzitvezetékei Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül futnak. Fehérorszországon át évente 22-24 milliárd köbméter gázt szállít Lengyelországba és Németországba, néha Hollandiába is.

Az orosz cég januártól állította le gázszállításait Fehéroroszországba, miután nem fogadták el ezer köbméterre vonatkozó 50 dolláros megemelt idei árajánlatát a tavalyi 30 dolláros ár után. A tavalyi szállítási ár az orosz belföldi árakkal volt egyenlő, amelyen a Gazprom veszít.

Az árak enyhítésére a Gazprom engedélyezte két független gázszállítónak, az Iterának és a Transnaftának, hogy Fehéroroszországba juttat 46,6 dollár/ezer köbméter áron januárban és februárban. De a szállítások kétszer is órákra leálltak, miután Minszk már kitöltötte a szerződött mennyiségeket.

A legutóbbi megállapodás a Transnaftával szerdán jár le, de Minszk azzal fenyegetőzik , hogy komoly gázhiány kialakulása esetén a tranzitgázt fogja megcsapolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik