Belföld

Brit infláció: 1,4 százalék

Nagy-Britanniában januárban átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban, az EU-szabvány szerint számítva - jelentették a brit statisztikai hivatalban kedden.

E számítás szerint decemberben 1,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában. A brit központi bank kamatpolitikája számára decembertől az EU-szabvány szerinti infláció az irányadó, és e tekintetben tizenkét hónapra 2 százalék a bank célja. Jóllehet a drágulás ettől messze elmarad, a bank szerint két éven belül el fogja érni legalábbis a 2 százalékos ütemet.

A felkészülést – vagyis a bank novemberi és február eleji negyed-negyed százalékpontos kamatemelését, 4,00 százalékra – azonban valójában nem ez indokolja, hanem a központi bank növekvő aggodalma a nagy lakossági hitelezés és a lakóingatlanok drágulása miatt, ami nem szerepel az EU-szabvány szerinti inflációs számításban.

Igaz, a régi számítás szerinti maginfláció – infláció jelzálogkamatok nélkül – pedig éppenséggel csökkent januárban, tizenkét hónapra 2,4 százalékra, vagyis a bank régi, 2,5 százalékos célszáma alá a decemberi 2,6 százalékról, azonban az elemzőknek meggyőződésük, hogy a Bank of England meg fogja találni az indokokat az alapkamat további emelésére, a szakértők szerint az év végéig legalább háromnegyed százalékponttal 4,75 százalékra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik