Belföld

Rekordütemben nőtt a cseh ipar

A cseh ipar teljesítménye tavaly decemberben 8,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és ezzel 15 hónapja, 2002. szeptember óta a leggyorsabb ütemben nőtt.

Novemberben az ipari teljesítmény tizenkét havi bővülése csupán 4,8 százalék volt, elemzők a decemberi adatra 6,8 százalékot vártak. A cseh statisztikai hivatal hétfői közlése szerint a decemberi, kiugróan jó mutató annak is köszönhető, hogy a hónapban egy munkanappal több volt, mint 2002. decemberben. Ezt a hatást nem számítva, az ipari növekedés 6,5 százalék volt tavaly decemberben.

Az első tizenegy hónapban az ipari termelés átlagosan 5,6 százalékkal haladta meg a 2002-es első tizenegy havit – közölték a cseh statisztikai hivatalban korábban. Tizenkét havi adatot még nem közöltek.

A cseh ipar a rekordalacsony hitelköltségekből és a fő exportpiac, az Európai Unió gazdaságának kezdődő élénküléséből profitált. Decemberben az iparvállalatok közvetlen exportja 14,2 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az első tizenegy hónapban az exportjuk átlagosan 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Az iparban az első tizenegy hónapban a reálbér átlagosan 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Csehország gazdasága a tavalyi harmadik negyedévben 3,4 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedévi 2,1 százalékos többlet után, ugyancsak az egy évvel azelőttihez képest. A tavalyi első negyedévben 2,4 százalékos volt az ütem az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A 2002-es egész évi ütem 2,0 százalékos volt.

Az OECD november végén kiadott előrejelzése szerint a cseh GDP tavaly 2,5 százalékkal nőhetett, az idén várhatóan 2,9 százalékkal bővül, jövőre, azaz 2005-ben 3,2 százalékkal nőhet. A cseh pénzügyminisztérium január végén felfelé módosította előrejelzését a GDP tavalyi növekedéséről, 2,9 százalékra a korábbi 2,5 százalékról. Az idei, a 2005-ös és a 2006-os növekedésről szóló előrejelzését azonban változatlanul hagyta: 2004-ben várhatóan 2,8 százalékkal, 2005-ben 3,2 százalékkal, 2006-ban 3,6 százalékkal fog növekedni a kormány szerint a cseh GDP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik