Belföld

Ötmilliárd forint nyereség a TVK-nál

A TVK-csoport tavaly 4,984 milliárd forint nettó nyereséget ért el, szemben az előző évi 1,819 milliárd forinttal - közölte a társaság pénteken.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált, nem auditált eredmény kimutatás szerint a csoport értékesítési árbevétele 150,26 milliárd forint volt, 11,2 százalékkal több, mint 2002-ben.

Az összes működési költség ennél kisebb mértékben, 8,5 százalékkal 147,4 milliárd forintra nőtt.

Az üzemi tevékenység eredménye 4,235 milliárd forint volt, szemben az előző évi 443 millió forinttal. Az adózás előtti, kamat és amortizáció nélkül számított nyereség (EBITDA) 41 százalékkal 12 milliárd forintra nőtt tavaly.

Olvasó Árpád, a cég vezérigazgatója a gyorsjelentésben kiemeli, hogy a kedvezőtlen külső környezet, az európai gazdaságokban tapasztalható stagnálás ellenére sikerült növelni a nyereséget. Ez a kedvező árfolyamváltozások hatása mellett a belső hatékonyság javulásának köszönhető.

Az alapanyagárak közül a vegyipari benzin ára tavaly átlagban 252 dollár volt tonnánként, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A gázolaj jegyzésára átlagban 265 dollár volt tonnánként, 24 százalékkal haladta meg a 2004-es szintet. A petrolkémiai árrés összességében 7 százalékkal volt alacsonyabb 2003-ban az egy évvel korábbinál. Ez annak tudható be, hogy az alapanyagok árának jelentős növekedése mellett a polietilén késztermékek ára 2-6 százalékkal csökkent, a polipropiléné pedig 3 százalékkal emelkedett.

A pénzügyi műveleteken 103 millió forint veszteséget szenvedett el a cég, szemben az egy évvel korábbi 2,2 milliárd forintos nyereséggel. Ezt a gyorsjelentés azzal magyarázza, hogy a pénzügyi befektetések csökkentek a szindikált hitel előtörlesztése és a fejlesztési projektek finanszírozása miatt.

Így az adózás és rendkívüli tételek nélküli adózás előtti eredmény 4,132 milliárd forint volt, amit 1 milliárd forinttal emelt meg egy adókedvezmény és 88 millió forinttal csökkentett a kisebbségi részesedés kifizetése.

A TVK részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. Csütörtökön a papír 3.925 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb kötésára 4.620 forint, a legalacsonyabb 3.250 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik