Belföld

Nincs személyi felelősség az államháztartási adatközlési hibában

admin
admin

2004. 02. 13. 13:06

A Pénzügyminisztériumban (PM) a decemberi áfa-bevételekkel kapcsolatos vizsgálat konkrét személyi felelősséget nem állapított meg, de több munkaszerződési hibára derített fényt, leginkább a PM, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Államkincstár közötti információáramlásban.

A vizsgálat tárgya az volt, hogy miként kerülhetett tényadat tévesen a december közepén közzétett államháztartási hiányra vonatkozó prognózisba. A PM közleménye szerint a hibák kijavítása megkezdődött.

László Csaba pénzügyminiszter téves adatközlés miatt rendelt el vizsgálatot az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál. A december közepén közzétett államháztartási hiányprognózis részben azért tért el a tényadattól, mert a prognózis készítőinek hibás információja volt a december elején kiutalt áfa-visszatérítések összegéről.

A pénzügyi tárca szerint az ellenőrzésnek arra kellett választ adnia, hogy miként fordulhatott elő, miszerint egy tényadat 35 milliárd forintos hibával került a december közepi államháztartási prognózisba.

A Pénzügyminisztérium 2003. december 16-án azt közölte, hogy az államháztartás múlt év végi GDP-arányos hiánya pénzforgalmi szemléletben 5,2 százalék lesz a tavaly eredetileg előirányzott 4,5 százalékkal szemben. Ez év január 7-én viszont kiderült, a hiány 5,2 százaléknál is nagyobb, végül is a GDP 5,6 százaléka lett.

Még ezen a napon Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette: február 15-i hatállyal meneszti László Csaba pénzügyminisztert és már akkor megnevezte utódját Draskovics Tibor személyében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.