Belföld

John Kerry most legyőzné George Busht az elnökválasztáson

Ha most tartanák az amerikai elnökválasztást, John Kerry legyőzné George Busht - ez derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

A The Washington Post című napilap és az ABC News közös véleményszondázásából az derült ki, hogy a megkérdezettek 52 százaléka szavazna a demokrata párt legesélyesebb elnökjelöltjére, míg a Fehér Ház jelenlegi urára csak 43 százalék.

A felmérés megerősíti, hogy az amerikaiak többsége, 54 százaléka úgy véli: az elnök nem mondott igazat vagy legalábbis kiszínezte, eltúlozta a valóságot az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati jelentéseket illetően, amelyekkel a háborút igazolni próbálta. Ötvenkét százalék tartja Busht “becsületesnek, bizalomra méltónak”. Ez hétpontos visszaesést jelent egy hasonló, októberi felméréshez és 19 pontost egy 2002 közepén végzett közvélemény-kutatáshoz képest. Ötven százalék helyesli Bush elnöki tevékenységét, ez januárhoz képest 8 százalékos csökkenést jelent, egyben a The Washington Post és az ABC-News felmérései között az elnök legalacsonyabb tetszési indexét.

Ami a gazdasági helyzetet illeti, 44 százalék elégedett Bush politikájával. A megkérdezetteknek közel a fele nyilatkozott úgy, hogy a Bush megválasztása óta eltelt három év alatt romlott az anyagi helyzete. Hatvan százalék ellenzi például az elnök foglalkoztatási politikáját. A kedden és szerdán végzett felmérés során 1003 személyt kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik