Belföld

Új összekapcsolási díjak a mobilpiacon

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) felszólítja a vezető mobilszolgáltatókat, hogy a vezetékes szolgáltatók által már január elseje óta alkalmazott új módszertan alapján tegyék meg javaslatukat összekapcsolási díjaikra március 1-ig.

A NHH tanácsa határozatával felszólítja a Westel Rt-t és a Pannon GSM Rt-t, hogy az új elektronikus hírközlési törvénnyel összhangban, az összekapcsolási piacon jelentős piaci erejűnek minősített szolgáltatóként az úgynevezett “hosszú távú előremutató különbözeti költségek” módszertana alapján tegyék meg javaslatukat összekapcsolási díjaikra.

A közlemény szerint az új díjak várhatóan 2004. májusában lépnek hatályba, s a várhatóan kisebb összekapcsolási díjak erősíthetik a vezetékes és mobil szolgáltatók közötti versenyt.

A közlemény szerint az elektronikus hírközlési törvény értelmében az idén január elsejével a Hírközlési Felügyelet helyébe lépett NHH tanácsa egy másik határozatával a jogelőd hírközlési döntőbizottság decemberi határozatait bírálta felül, illetve pontosította. A technikai természetű módosítás lényege, hogy a számhordozhatóságért kérhető díjat ISDN2 és ISDN3 központok esetén számblokkonként, s nem telefonszámonként lehet felszámolni a jogosult szolgáltató részére. A döntés megkönnyíti a számhordozhatóság elterjedését, s egyúttal bővíti új szolgáltatók piacra lépési esélyeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik