Belföld

Brit parlamenti vizsgálat az EU-bővítés hatásairól

Parlamenti vizsgálat indul Nagy-Britanniában annak az egyre erősebben vitatott kérdésnek a felmérésére, hogy az EU bővítése után milyen mértékű bevándorlás várható, és annak milyen hatása lehet a brit jóléti rendszerre és a munkaerőpiacra.

A pénteki londoni bejelentés szerint az alsóház belügyi bizottsága a jövő hónapban teszi le jelentését az ügyben. John Denham, a bizottság elnöke azt mondta, hogy a bizottság pontos képet akar nyerni arról: hány bevándorló várható a bővítés után, és érkezésüknek milyen hatása lesz a munkaerőpiacra és a jóléti rendszerre.

A bizottság meg fogja hallgatni a belügyminisztérium bevándorlásügyi államminiszterét is. A korlátozásokat sürgető konzervatív ellenzék és a sajtó rendkívüli nyomása alatt a brit kormány álláspontja a jelek szerint egyre kevésbé egyértelmű abban a kérdésben, hogy milyen kedvezményeket adjon a csatlakozó országok polgárainak.

Nagy-Britannia – egyetlenként a nagy EU-tagállamok közül – elvileg a bővítés első pillanatától megnyitja munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt. Tony Blair miniszterelnök azonban a héten, az alsóházi azonnali kérdések órájában többször is a brit kormány által nyújtott “kedvezménynek” nevezte a korlátozás nélküli munkavállalási jogot, és ennek megadásáról is már feltűnően feltételes módban beszélt. Úgy fogalmazott, hogy “ha (a brit kormány) megadja ezt a kedvezményt”, az csak úgy lehetséges, hogy az új EU-tagországokból érkezők ne élhessenek vissza a jóléti rendszer juttatásaival.

A miniszterelnök szerint ennek érdekében meg fogják vizsgálni a szociális juttatásokkal kapcsolatban, és “minden egyéb szükséges területen is” a szigorítások lehetőségét. Ez utóbbi félmondatát londoni kommentátorok úgy értelmezték, hogy a kormány a szabad munkavállalási jog kérdésében is megingott, bár ezt maga Blair és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal is cáfolta.

A bővítés közeledtével Nagy-Britanniában egyre több cikk jelenik meg főleg a bulvársajtóban arról, hogy százezres emberáradat fog rázúdulni az ország munkaerőpiacára és jóléti rendszerére az új EU-tagállamokból. A legnagyobb példányszámú brit tömeglap, a napi 11 millió olvasóhoz eljutó The Sun – a brit újságolvasók fele csak ebből a lapból tájékozódik – jó ideje erőteljesen kampányol a korlátozások bevezetéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik