Belföld

Szakít a Magyar Rádió az MTI-vel

A Magyar Rádió Részvénytársaság felmondta a Magyar Távirati Irodával kötött szolgáltatási szerződést, miután az Állami Számvevőszék kötelezte a Magyar Rádiót a Számviteli törvény előírásai alapján a szerződés felülvizsgálatára - közölte az MR Elnöki Hivatala.

Az Állami Számvevőszék megállapította: „a Magyar Rádió az MTI szolgáltatásainak 10 százalékára tartana igényt, amit az MTI monopolhelyzete miatt az MR Rt. nem tud érvényesíteni”.

A Magyar Rádió több éve tesz hiábavaló kísérleteket arra, hogy az MTI vezetőségét meggyőzze arról, hogy árai elszakadtak a valóságtól. Jelenleg egy MTI tudósítás körülbelül 20-30 ezer forintba kerül a Magyar Rádió számára, ugyanakkor a világ nagy vezető hírügynökségeitől (Reuters, AFP, ITAR-TASSZ), ennek töredékéért, 200-300 forintért vásárol tudósításokat az MR. Az utóbbi időben már az is előfordult, hogy a Rádió hivatalos leveleire hónapokig nem válaszolt az MTI.

A Magyar Rádió vizsgálata azt is megállapította, hogy többszöri írásbeli figyelmeztetés ellenére az MTI olyan szolgáltatásokért számláz, amelyet a Magyar Rádió nem vesz igénybe. Az MR vezetőinek ezután nem maradt más választása, mint a szolgáltatási szerződés felmondása. A Magyar Rádió szakembereinek az elmúlt években meggyőződésévé vált, hogy az MTI visszaél monopol helyzetével, megsérti a tisztességes piaci magatartás szabályait és ezzel súlyosan veszélyezteti az állampolgárok szabad tájékozódását és azt, hogy a Magyar Rádió tisztességesen gazdálkodjon az adófizetők pénzével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik