Belföld

ORTT: sürgősséggel tárgyalják a Tilos Rádió ügyét

Sürgősséggel napirendjére vette a Tilos Rádióval kapcsolatos, a grémiumhoz múlt héten eljuttatott beadványt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtökön - közölte a médiahatóság egyik név nélkül nyilatkozató tagja a nap folyamán az MTI-vel. A Magyar Hírlap csütörtöki számában arról ír, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást a Tilos Rádióban elhangzott keresztényellenes kijelentés ügyében. A rendőrség az MTI-nek cáfolta ezt az értesülést.

Tájékoztatása szerint Ladvánszky György (MSZP) tartózkodása mellett az ORTT másik négy tagja támogatta a kezdeményezést, így – a szokásos eljárástól eltérően – már csütörtöki ülésén foglalkozhat a témával a testület.

Emlékeztetett rá: a hagyományos eljárás betartásával csak a jövő héten került volna az ORTT napirendjére az ügy.

A beadvány tárgyalását, napirendre vételét a testületbe a Fidesz által jelölt Erdős Zsuzsanna indítványozta – közölte szerdán az MTI-vel egy névtelenséget kérő testületi tag. Az informátor tájékoztatása szerint csütörtökön szavaznak arról is, megfellebbezik-e azt a bírósági döntést, amely felfüggesztette a médium műsorszolgáltatási jogának harminc napos megvonásáról szóló határozatukat.

Dönthetnek arról is, hogy vizsgálatot indíttatnak-e az ORTT irodájával a Tilos Rádió egyik múlt heti adásában felolvasott, Orbán Viktort becsmérlő sms-üzenet miatt – tette hozzá. A testületi tag felhívta a figyelmet arra: minderre csak abban az esetben kerülhet sor, ha az öttagú testületből négyen megszavazzák a téma sürgős tárgyalását.

Az Országos Rádió és Televízió Testület január 21-én harminc napra felfüggesztette a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogát, egyebek mellett azért, mert az egyik, Barangó néven ismertté vált műsorvezető szenteste azt mondta: “kiirtanám az összes keresztényt”.

A médiahatóság akkor – a Tilos másik két kifogásolt esetét is tárgyalva – hat hónapra kizárta a rádiót a Műsorszolgáltatási Alapból való támogatásból, és mintegy utolsó figyelmeztetésként alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület “írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést”.

Amennyiben a médiahatóság ismét elmarasztalja a Tilost, az a rádió műsorszolgáltatási szerződésének felmondását vonhatja maga után. Az adó jelenleg azért sugározhat, mert a bíróság felfüggesztette az ORTT által kiszabott büntetés végrehajtását.
Nem szűnt meg a rendőrségi nyomozás

A rendőrség cáfolta, hogy megszüntette volna a közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt elrendelt nyomozást a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott keresztényellenes kijelentés ügyében – mondta el az MTI kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője csütörtökön. A rendőrség ügyészségi állásfoglalást kér, ehhez a nyomozás anyagait a nap folyamán küldik el – tette hozzá Kozák László.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a szóvivőt, hogy a Magyar Hírlap csütörtöki számában azt írta: a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen január 5-én elrendelt nyomozást. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói szakértők bevonásával elemezték a teljes élő adás hangfelvételét, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Barangó néven ismertté vált műsorvezető nem követte el a közösség elleni izgatás bűntettét – olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

“Az ügyész szóbeli utasítása alapján készült egy határozattervezet, de azt az osztályvezető a parancsnoki revízió során nem hagyta jóvá, ezért az ügyben érdemi határozat nem keletkezett. A mai napon az ügyészség részére megküldjük állásfoglalás céljából a keletkezett anyagokat” – közölte Kozák László alezredes.

Szavai szerint “a nyomozás nem szűnt meg”, annak további sorsát az ügyészség állásfoglalása határozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik