Belföld

Kovács László: nincs gazdasági válság

Magyarországon nincs gazdasági válság, és remélem, hogy ezt a külföldi befektetők is érzékelik - jelentette ki Kovács László külügyminiszter.

“A modernizáció és a stabilitás a kormány célkitűzése, és mindent megteszünk ennek érdekében” – mondta Kovács László, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara és a Magyar Business Leaders Fórum közös rendezvényén.

A külügyminiszter szerint az eurózónához történő csatlakozás rendkívül fontos Magyarország számára. Hozzátette: az uniós valuta magyarországi bevezetése “legkorábban 2008-ban is elképzelhető, de legkésőbb 2010-ben mindenképpen”.

A magyar diplomáciája irányítója kitért arra, hogy Magyarország a régió legnagyobb tőkeexportőrévé vált az elmúlt években, köszönhetően elsősorban a Mol, az OTP és a Matáv terjeszkedésének.

Mint mondta, Románia és Erdély gazdasági fejlődéséhez is jelentős hozzájárulás lesz a Budapestet Bukaresttel Erdélyen át összekötő autópálya megépülése.

“Mi az EU-csatlakozás után is várjuk a külföldi befektetőket Magyarországra. Számítunk arra, hogy a brit kis- és középvállalkozások itteni jelenléte növekedni fog” – mondta Kovács László.

Az EU következő, 2007-étől 2013-ig tartó költségvetési időszakáról szólva a külügyminiszter kiemelte: a közös mezőgazdasági és regionális politika finanszírozását rendületlenül folytatniuk kell az unió tagállamainak.

A szocialista párt elnöki tisztét betöltő Kovács László egy újságírói kérdésre elmondta: az MSZP nem közvélemény-kutatásokat, hanem választásokat akar nyerni, ezért sem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy a jelenlegi felmérések Fidesz-előnyt mutatnak. Hozzátette: 2002 áprilisában, a parlamenti választások előtti legutolsó pillanatban is 10-12 százalékos Fidesz-előnyt jeleztek a közvélemény-kutatási adatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik