Belföld

Túl sok olajat termelt az OPEC

Az amerikai energiaügyi minisztérium keddi becslése szerint januárban az OPEC tagországainak együttes átlagos napi termelése, Irak nélkül, 2,55 millió hordóval lépte túl az épp a kartell által kedden megállapított áprilistól érvényes összkvótát, a 23,5 millió hordót.

A hivatalos jelenlegi termelési kvóta 24,5 millió hordó naponta, a januári termelés 26,05 millió volt. Két tagország, Venezuela és Indonézia volt saját kvótája alatt, a többiek túllépték, a legnagyobb mértékben Algéria, amely több mint 400 ezer hordóval hozott több nyersolajat felszínre valamivel 800 ezer hordó alatti kvótájánál. Nigéria közel 300 ezer, Irán és Kuvait több mint 200 ezer hordóval volt “túllépő”. Az OPEC vezető termelője, Szaúd-Arábia közel 750 ezer hordóval termelt többet, mint hivatalosan kellett volna.


Csökkentik a kitermelést 

Kedden több mint egy dollárral drágult a határidős nyersolaj a szabadpiacon az OPEC meglepetést keltő döntésére, amellyel napi 1 millió hordóval napi 23,4 millió hordóra csökkenti kitermelését április 1-jétől. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj a legközelebbi márciusi határidőre hordónként 1,04 dollárt emelkedett és 33,87 dolláron zárt kedden a New York-i árutőzsdén (NYMEX).


Hétfőn hordónként 35 centtel 32,83 dollárra emelkedett ez a határidő. A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent könnyűolaj legközelebbi, márciusi határideje kedden 93 centes drágulással 30,04 dolláron zárt. Hétfőn 28 centtel 29,11 dollárra emelkedett ez a határidő.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik