Belföld

Téves adatközlés miatt rendelt el vizsgálatot László Csaba az APEH-nél

Nincs olyan belső ellenőrzés az APEH-nél, amely a szervezet elnökének munkájával lenne kapcsolatos – adta hírül a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya.

A miniszter azért rendelte el a vizsgálatot, mert a december közepén közzétett államháztartási hiány prognózis részben azért tért el a tényadattól, mert a prognózis készítőinek hibás információja volt a december elején kiutalt áfa visszatérítések összegéről. A hírekkel ellentétben tehát a vizsgálat nem azért indult, mert nem teljesült valamiféle bevételi terv. Ilyen értelmű vizsgálatnak már csak azért sem lett volna értelme, mert az egész éves áfa előirányzat lényegesen túlteljesült – olvasható a közleményben.

Az ellenőrzésnek arra kell választ adnia, miként fordulhatott elő, hogy egy tényadat 35 milliárd forintos hibával került bele a december közepi államháztartási prognózisba. A vizsgálat célja az intézmények közötti információ áramlás rendszerében rejlő esetleges hibák föltárása, annak érdekében, hogy ilyen hiba még egyszer ne fordulhasson elő. A PM ellenőrzési főosztályának vezetője e vizsgálat keretében nemcsak az APEH-nél, hanem a Pénzügyminisztériumban és a Magyar Államkincstárban is tájékozódott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik