Belföld

A Microsoft beismerése – kritikus hiba a Windows-ban

Kritikus biztonsági hiányosságokról számolt be a Microsoft illetékese a Windows operációs rendszerek legújabb változatainál, amelyek lehetővé teszik a hackerek számára a behatolást a személyi számítógépekbe.

A világ legnagyobb szoftvergyártó cége havonta megjelenő biztonsági bulletinjében arra figyelmeztet, hogy a Windows NT, 2000, XP és Server 2003 nevű változatai egyaránt érintettek az ügyben.

Az esetet a legmagasabb szintű biztonsági problémának, kritikusnak minősíti a bulletin, s a Microsoft máris felszólította felhasználóit, hogy töltsenek le egy ingyenes szoftvert a cég website-járól, amely kijavítja a hiányosságokat. A cég szerint mindez megoldja a felmerült nehézségeket.


Kínos helyzet Gates beszéde előtt 

Mindez azért is kínos a Microsoft számára – jegyzi meg a BBC – mert éppen csak néhány héttel előzi meg Bill Gates fontos beszédét, amelyre régóta készül a Microsoft alapítója és fő tulajdonosa, s amely a San Francisco-i biztonsági konferencián hangzik el majd várhatóan.

Nincs összefüggés a vírusokkal


Ugyanakkor a Microsoft szerint a mostani probléma nincs összefüggésben az utóbbi időben kiterjedt számítógépes vírustámadásokkal, amelyek világszerte hatalmas fennakadásokat okoznak.

Ugyanakkor a hackerek a „fel nem javított”, vagyis az ingyenesen letölthető programmal át nem alakított operációs rendszerek hibáit kihasználva behatolhatnak bárkinek a számítógépébe, és adatokat törölhetnek ott, ellophatnak file-okat és „megfigyelhetik”, hogy mit csinál a user a gépével.


Komoly ügy


Ez egy nagyon komoly ügy – mondta Marc Maiffret, aki eEye Digital Security nevű amerikai cégnél dolgozik, és aki a hibát felfedezte a Windows operációs rendszereiben. Ez az egyike a valaha volt legsúlyosabb biztonsági hiányosságoknak, amelyet a Microsoftnál felmerültek. A sérülékeny, illetve a hiba által érintett rendszerek száma – minden valószínűség szerint – az eddigi legnagyobb, mondta Maiffret. Ezáltal ugyanis bármelyik internetes szerver, belső hálózat és tulajdonképpen minden más rendszer hozzáférhetővé válhat a hackerek számára.

A Microsoft biztonsági főnöke, Stephen Toulouse máris arra szólította fel a usereket, hogy töltsék le az ingyenek upgrade-programot. Toulouse szerint a Windows-ban lévő problematikus szoftver „egy rendkívül mély és mindent átható technológiában” gyökerezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik