Belföld

Kitiltották a vallási jelképeket a francia iskolákból

A francia parlament (Nemzetgyűlés) kedden elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely tiltja az iszlám fejkendő, és minden más vallási szimbólum viseletét az állami iskolákban - olvasható a Magyar Hírlap összeállításában.

A laicitási törvényt – mely a közoktatás vallási semlegességét, világi jellegét mondja ki – a kormánypártok mellett az ellenzéki szocialisták is támogatták, jóllehet néhány képviselő szerint az hátráltathatja a franciaországi muzulmánok integrációját.

A javaslatot egyébként maga a francia elnök is támogatja, sőt. Jacques Chirac kezdeményezte is a javaslat törvénybe foglalását.

Egyes felmérések szerint a lakosság 70 százaléka, a muzulmán nők 40 százaléka támogatja a javaslatot – írja a BBC. Muzulmán vezetők és jogvédők ugyanakkor antiiszlamizmusról beszélnek a törvény kapcsán. Az alsóházi szavazást követően a Szenátus elé kerül a javaslat, ahol várhatóan még a jövő hónapban megkezdik annak vitáját, mely várhatóan a Nemzetgyűlés többségi álláspontjának megfelelő eredménnyel zárul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik