Belföld

CO2-kereskedelem: a Nitrokémia már el is adta kvótáját

A jövő évtől az Európai Unióban, így Magyarországon is megkezdődik a szén-dioxid-kvóták adásvétele. Az üvegházhatású gázok csökkentését célzó emissziókereskedelem akár ötvenmilliárd forintos üzlet is lehet - írja a Magyar Hírlap.

Már van magyar cég, amely értékesítette majdani gázkibocsátási kvótáját. A Nitrokémia 2000 Rt. a 2006. és 2007. évre, összesen húszezer úgynevezett EU-kibocsátási egységet adott át meg nem nevezett vevőjének, 12,50 eurós egységenkénti áron. Ezzel – bár a hazai kvóták elosztását jelentő nemzeti allokációs terv még nincs készen – nálunk is megtették az első gyakorlati lépést a szén-dioxid-kereskedelem irányába.

Noha az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogását előíró kiotói jegyzőkönyv nem lépett hatályba, az Európai Unió vállalta: teljesíti a dokumentumban foglalt nyolcszázalékos csökkentést. Ennek jegyében fogadták el tavaly Brüsszelben a jövő januárban kezdődő kibocsátáskereskedelemre vonatkozó irányelvet. Ez lehetővé teszi, hogy a tagállamok kormányai (májustól tehát Magyarország is) az üvegházhatású gázokra kibocsátási egységeket, kvótákat osszanak szét a szén-dioxidért felelős létesítmények üzemeltetői között. Ebbe a rendszerbe kapcsolódna be a Nitrokémia 2000 Rt.
Az uniós irányelv értelmében a kormányoknak a kvóták döntő hányadát ingyenesen kell szétosztani az egyes szektorok vállalatai között. Ezek eladásából akár ötvenmilliárd forint bevételre tehetnének szert a cégek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik