Belföld

10,4 milliárd forintot vont végrehajtás alá a Csongrád megyei APEH

admin

2004. 02. 11. 16:33

Az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága az illetékességi területén a 2002. évivel közel azonos nagyságrendű tartozást, 10,4 milliárd forintot vont végrehajtás alá 2003-ban az adózók önkéntes befizetésének elmaradása miatt - közölte Szántó Ágota igazgatóhelyettes szerdán Szegeden, az igazgatóság sajtótájékoztatóján.

Szántó Ágota elmondta, hogy adótartozásokból 2003-ban több mint 3,2 milliárd forintot, járulék-tartozásokból pedig csaknem 1,6 milliárd forintot utalt be a megyei igazgatóság az államkasszába.

Az előző évhez képest 75 százalékkal emelkedtek 2003-ban a különböző behajtások: inkasszóra 8.050, a jövedelem letiltására 750, követelésfoglalásra 34, ingófoglalásra 782 esetben került sor, 457 alkalommal pedig ingatlan-végrehajtást végeztek az APEH munkatársai. Az inkasszóból 41 százalékos volt a megtérülés, a többi esetben pedig összesen csupán 5,7 százalékos, amit azzal indokolt az igazgatóhelyettes, hogy az adózók nagyobb része végül önként rendezte adótartozását.

A múlt évben 2.000 fizetési felszólítást küldtek ki kisösszegű hátralékos adózóknak, aminek eredményeként a kintlévőség 44 százalékát, 187 millió forintot befizettek az érintettek. Az igazgatóhelyettes ismertetése szerint a fizetési könnyítésre vonatkozó kérelmek száma növekedett, ugyanakkor csökkent a kérelmekben szereplő összeg. Míg 2002-ben 6.573 beadvány összesen 4,85 milliárd forint enyhítésre vonatkozott, addig tavaly 7.507 kérelemmel 4,3 milliárd forint összegű könnyítést kértek az adózók. A beadványok többsége egyéni vállalkozókat és magánszemélyeket terhelő tartozások átütemezését vagy törlését kérte az adóhatóságtól – közölte Szántó Ágota.

Papp István igazgató kitért rá, hogy az APEH-nél tavaly lebonyolított létszámcsökkentés a Csongrád Megyei Igazgatóságot is érintette: 53 dolgozótól kellett megválniuk, a jelenlegi létszám 418. Az elküldött dolgozók számát nagyon soknak nevezte Papp István, megjegyezte: “tovább feszíteni nem lehet, vagy meg kell mondani, mi maradjon el a feladatok közül”. Az idei várható vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy nem lesznek hálapénz-kommandók, a megyei igazgatóság ” nem pécézi ki az orvosokat a többi adózó közül”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.