Belföld

Parmalat – a túlélés első hete

Kiegyenlítette a múlt héten beszállított tej árát a Parmalat Hungária. A mostani termelés azonban alig fele a januárinak, s arról sincs hír, mi lesz a két hónapnál régebbi tartozások sorsa.

Nem hiába kötöttek tűzszünetet a tejtermelők a Parmalat Hungáriával egy héttel ezelőtt. A cég teljesíti a vállalt feltételeket, legalábbis egyelőre. Hosszas huzavonát követően ugyanis úgy döntöttek a tejtermelők: elfogadják a Parmalat Hungaria Rt. konkrét, határidőkkel alátámasztott ajánlatát a frissen szállított tej árának hetenkénti kifizetéséről. Az elmúlt hét volt az első szállítási időszak, s a Parmalat hétfőn kiegyenlítette a beszállított tej árát.


 Pármai fogda

A Parmalat alapítóját és volt vezetőjét, Calisto Tanzit kedden a milánói börtönből átszállították a pármai börtönbe: ott folytatja decemberben kezdett vizsgálati fogságát. A Parmalat még januárban kért csődvédelmet fizetésképtelenség miatt. A legutóbbi becslések szerint adóssága 14,3 milliárd euró.  

Bíróság vizsgálja a magyar leányvállalat likviditását


A biztató első hét ellenére sincs ugyanakkor információ arról, hogy a Parmalat Hungária miként egyenlíti ki a 60 napon túli tartozásokat. Ez annál is fontosabb lenne, mert a Fejér Megyei Bíróságon a napokban felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen négy hitelező azok közül, akiknek 60 napon túl adósa a társaság. A hírek szerint jelenleg a Parmalat Hungaria Rt. fizetésképtelenségét vizsgálja a bíróság.


A tejtermelőkkel kötött egyezség kapcsán sem minden fenékig tejfel. A beszállítások ugyan rendben folynak a cég székesfehérvári üzemében, ám a mostani feldolgozott tejmennyiség csupán fele a január eleji termelési szintnek. Az érintettek a nehézségek ellenére bizakodóak, s úgy tűnik, sokat remélnek az EBRD szakembereitől, akik kedden érkeztek a gyárba.


 Pénzinjekció

Tizenkét bank összesen 150 millió eurós pénzinjekciót hagyott jóvá a napokban a csődvédelem alatt álló olasz Parmalat tejipari vállalat számára. A cég ezen a héten juthat hozzá a pénzhez. A pénzügyi támogatók sorában van számos nagybank a Parmalat
korábbi hitelezői közül, így a Capitalia, a BNL és a Banca Intesa. Az összeg ahhoz szükséges, hogy a Parmalatnál folytatható legyen a termelés. 

Hét bank a célkeresztben


Mindeközben tovább gyűrűzik az olaszországi Parmalat-botrány, amely tulajdonképpen a magyarországi leányvállalatot is bajba sodortra. A legfrissebb hírek szerint már hét bankot vizsgál a milánói ügyészség jogellenes spekuláció gyanújával.


Elsősorban az olasz Banca Popolare di Lodit és a Nextrát vizsgálják – ez utóbbi az első számú olasz pénzügyi szolgáltató, az Intesa vagyonkezelő leánybankja -, de elemzik az amerikai Morgan Stanley befektetési bank, a Bank of America, a Citigroup, a Deutsche Bank és a svájci UBS dokumentációját is. Az ügyészeket elsősorban a csőd előtti hetek, hónapok tranzakciói érdeklik, mert ki akarják deríteni, felismerték-e a pénzintézetek a Parmalat helyzetét, és próbálták-e fedezni magukat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik