Belföld

Nem megy több magyar katona Afganisztánba

Magyarországra nem érkezett és várhatóan nem is érkezik felkérés a NATO-tól arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi 50 helyett 170 fővel vegyünk részt az afganisztáni rendezésben - tudta meg a Magyar Rádió.

Sajtóinformációk szerint az afganisztáni magyar haderő bővítése fogalmazódott meg az Észak-Atlanti Szervezet védelmi minisztereinek hét végi müncheni találkozóján. A NATO irányítása alatt működő 6 ezer fős kabuli ICEF haderő létszámának növelésére vonatkozóan több felvetés is elhangzott. A bővítésről szóló információkat látszik megerősíteni az is, hogy a NATO-főtitkára kevés bevethető szövetséges katonáról szólt nyilatkozatában és arra utalt, hogy újabb felajánlásokat vár a tagállamoktól – így Magyarországtól is. Ennek ellenére a Honvédelmi Minisztériumnál nem számítanak a létszám növelésére vonatkozó felkérésre.

“Egy 170 fős alakulatot gazdaságilag sem bírna el a Magyar Honvédség és valószínűleg a politikával is nehéz lenne elfogadtatni egy ilyen tervet” – figyelmeztettek az illetékesek. Hazánk jelenleg 1052 katonával vesz részt külföldi missziókban, és ez leköti a honvédség erőforrásait, jelentős részben az eddigi legdrágább, iraki szerepvállalás miatt.

Csökken a balkáni szerepvállalás

A tervek szerint a kint állomásozó 500 katonából mintegy 100 jönne haza még az idén, kisebb csoportokban.

A minisztériumban egyelőre nem tudják, hogy hosszú távon ezzel mennyit takaríthatnak meg, mert a csapatkivonás is jelentős költséggel jár. A szerepvállalás csökkentése összhangban van a NATO hasonló törekvéseivel, hiszen például a SFOR erők irányítását jövőre már az Európai Unió veszi át.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik