Belföld

Jelentősen lassult a szerb GDP növekedése

Szerbiában tavaly igen lelassult a gazdasági növekedés, és nőtt a külkereskedelmi hiány. A köztársasági statisztikai hivatal által hétfőn közzétett adatok szerint 2003-ban a hazai össztermék (GDP) növekedése 1,5 százalékos volt.

Az előző évben, 2002-ben 3,3 százalékos volt a gazdasági növekedés. A tavalyi lassulás az ipari és a mezőgazdasági termelés csökkenésének tudható be: 3 százalékkal csökkent az ipari termelés, a mezőgazdasági termelés pedig 5,7 százalékkal mérséklődött. A GDP-növekedés hajtóereje a kiskereskedelem 12 százalékos és az építőipar 10,5 százalékos növekedése volt, illetve közrejátszott ebben a mobil távközlés forgalmának 24,8 százalékos bővülése.


A külkereskedelmi deficit tavaly 4,84 milliárd dolláros volt, ami csaknem 37 százalékos növekedés 2002-höz évhez képest. Az export 33,8 százalékban fedezte az importot: 2,4 milliárd dollár értékben vittek ki árut az országból, a behozatal 7,3 milliárd dolláros volt. 2002-hez képest az import 30,5 százalékkal, az export 19,4 százalékkal nőtt. Szerbia csak a nyugati és a déli szomszédjával, Boszniával (227 millió dollár) és Macedóniával (87 millió dollár) való kereskedelemben produkált többletet. Oroszországgal volt a legnagyobb, 896 millió dolláros, a kereskedelmi hiánya, Németországgal szemben 732 milliós volt a hiány.


Németország volt Szerbia legnagyobb külkereskedelmi partnere, a teljes külkereskedelmi forgalom ezzel az országgal 1,31 milliárd dollárra rúgott. A GDP-növekedés lassulása és a külkereskedelmi mérleg hiányának nagy növekedése ellenére Szerbiában tavaly átlagosan 24,89 százalékkal nőttek a bérek, és az életkörülmények drágulását figyelembe véve a keresetek reálértéke 13,64 százalékkal nőtt az előző évhez képest.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik