Belföld

Bundesbank: Németország kiveszi részét az élénkülésből

Németország minden valószínűség szerint az erős euró ellenére is jelentősen kiveszi részét az általános világgazdasági élénkülésből - jelentette ki a Bundesbank vezető közgazdásza, Hermann Remsperger.

Remsperger szerint a német gazdaság növekedése valóban elérheti idén az 1,5-2,0 százalékot, ha az összes pótlólagos munkanapot – legalább négy ünnep hétvégére esik az idén – termelésre fordítják.

A közgazdász szerint az euró felértékelődése a versenyképesség jelentős csökkenéséhez vezet, de a hosszú távú átlagot figyelembe véve a mutatók inkább semleges versenypozícióra utalnak. Wolfgang Clement német gazdasági miniszter január végén ugyancsak derűlátóan ítélte meg az Európai Unió legnagyobb gazdaságának idei növekedési kilátásait. A kormány 2004-ben 1,5-2,0 százalékos gazdasági növekedést vár Németországban, s javulást a munkaerőpiacon. A költségvetés tervezésekor 1,7 százalékos növekedést vettek alapul.

A német GDP a wiesbadeni statisztikai hivatal előzetes adatai szerint tavaly tíz év óta először csökkent – 0,1 százalékkal -, miközben 2002-ben még minimális 0,2 százalékkal nőtt. A miniszter azt fejtegette, hogy a német gazdaság élénkülésének az esélye az idén nagyobb, mint a további stagnálás kockázata. A kockázatok közé sorolta az erős eurót, a túlságosan magas árfolyam nem kedvez az exportorientált német gazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik