Belföld

London szerint a módosított csomag kevésbé ambíciózus

A kormány új államháztartási hiány célja realistább ugyan a korábbinál, de kétségtelenül kevésbé ambiciózus. Az idén várhatóan erősödik az inflációs nyomás, ami csekély teret ad a jegybanknak egy esetleges kamatcsökkentésre.

A kedvezőtlen inflációs hírek nehéz helyzetbe hozzák a kötvénypiacokat – áll a Goldman Sachs(GS)befektetési bank elemzésében. A kijelölt pénzügyminiszter által bejelentett 120 milliárd forintos takarékossági csomag a GS szerint a helyes irányba tett lépés ugyan, de azt célszerű a tavalyi költségvetési hiányra vonatkozó kormányzati célkitűzés túllépése tükrében vizsgálni. A hivatalos közlés szerint a hiány a várható GDP 5,6 százaléka volt.


A GS elemzőinek becslése alapján viszont ha az egyszeri, a 2002-es büdzsé hiányát jelentősen megdobó tételektől eltekintünk, akkor a költségvetés elsődleges hiánya tavaly gyakorlatilag az egy évvel korábbi 1,3 százalékon maradt. Az idei évre tervezett költségvetési kiigazítás az elsődleges egyenlegen mérve a GDP egy százaléka körüli megszorítást jelent. Ez jelentős mértékűnek mondható, de nem elegendő arra, hogy kompenzálja a laza 2002-es fiskális politikát – áll az elemzésben. A 4,6 százalékos költségvetési hiányra vonatkozó kormányzati cél teljesítéséhez a GS elemzői 200 milliárd forint megtakarítást tartanak szükségesnek.


A GS várakozásai szerint az idei költségvetési hiány eléri majd a GDP öt százalékát. Az idei takarékossági intézkedésekben a fiskus jelentős súllyal tervezte be a lakástámogatások szigorítását. Az idei kifizetéseket azonban determinálják a tavaly év végi rohamban, a régi feltételek mellett megkötött hitelszerződések, így a GS szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az e körben számított megtakarítások teljesíthetők-e. Nem ad okot az optimizmusra az első idei államháztartási hiányra vonatkozó adat sem. A januári deficit 219 milliárd forint volt, amely ha megtisztítjuk a pénzügyi tárca által említett egyszeri tényezőktől – autópálya építési kiadások, harci repülőgép-törlesztőrészlet, agrártámogatások – még mindig 90 milliárd forint marad, ami messze meghaladja az elmúlt évek átlagában számolt 40 milliárd forint januári deficitet.


Kétséges az ERM-2 és az eurózóna csatlakozás időpontja


A GS elemzői szerint annak ellenére, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama marad továbbra is a monetáris kondíciók fő meghatározója, a jegybank a jövőben várhatóan nem reagál mechanikusan kamatlépésekkel az árfolyam nem kívánt változásaira. Az elemzés úgy véli, hogy az erős forint melletti elkötelezettség csökkenése – amely a kormány mellett a jegybank részéről is megnyilvánul – kétségessé teszi az eurózóna csatlakozás 2008-ra tervezett időpontjának megvalósulását. Kétségek vetődnek fel azonban az eurózóna előszobájának tekintett ERM-2 árfolyam mechanizmushoz való csatlakozással kapcsolatban is. A kormány és a jegybank hangsúlyozza elkötelezettségét a lehető legkorábbi – idén májusi – belépés mellett, az EU és az Európai Központi Bank azonban egyre inkább azon az állásponton van, hogy mind a nominális-, mind pedig a reálkonvergencia fejeződjön be az ERM-2 csatlakozás előtt.


A gazdaságpolitika hitelességének kétséges volta, a romló inflációs kilátások, a deviza- és a kötvénypiacok elmúlt időszakban mutatott volatilitása nagyon nehézzé teheti a nemzetközi és a magyar felek számára is elfogadható megegyezést az ERM-2 csatlakozás feltételeiről, különösen a belépéskori euró/forint árfolyamról. ERŐSÖDIK AZ INFLÁCIÓS NYOMÁS AZ IDÉN Az erős forint politikájától való távolodás, valamint a kevésbé ambiciózus fiskális stratégia nem fest túl rózsás képet az inflációs kilátásokról – állapítja meg az elemzés. A GS szerint a várhatóan gyengülő forint, a magánszektor gyors bérnövekedése, valamint az élelmiszerárak várható emelkedése egyaránt az infláció növekedése irányába hat.


Az egyetlen pozitív tényező az olajárak mérséklődése lehet – fogalmaz az elemzés. A GS becslése szerint a fogyasztási adó emelkedése és az áfa-változások hatása az év első néhány hónapjában 160 bázispont körüli inflációemelkedést okoz. A GS várakozásai szerint az idén decemberben év/év alapon számolva 7,5 százalékra gyorsulhat a fogyasztói árak növekedési üteme. A befektetési bank számára nem lenne meglepetés, ha a nyár folyamán a nyolc százalékot is elérné az infláció. A GS év végére vonatkozó becslése jelentősen meghaladja mind a jegybank 5,9 százalékos, mind pedig a piaci konszenzus hat százalékos várakozását. A befektetési bank elemzői szerint azonban a jegybank február 23-ikán publikálandó inflációs jelentésében megemeli az év végére vonatkozó becslését.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik