Belföld

Kövér évértékelő gondolatai Orbán beszéde előtt

A Fidesz megtalálta a módját, hogy Orbán Viktor keddi országértékelő beszéde előtt a sarkítottabb vélemény is eljusson az országhoz - írja a Magyar Hírlap. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke a Magyar Nemzet szombati számában osztott ki mindenkit, bal- és a jobboldalon egyaránt.

Úgy tűnik, az MDF elnöke, Dávid Ibolya hiába írt néhány napja levelet Orbán Viktornak, a Fidesz-MPSZ vezetőjének az európai parlamenti választások kampánya miatt. Bár a két ellenzéki párt a kampánytechnikákról egy hét múlva valószínűleg egyeztet, Kövér sietett közölni: “azt ajánlanám Dávid Ibolyának és a Jobbik vezetőinek is, hogy a politikai ellenfeleikkel foglalkozzanak. Ezek pedig nem mi vagyunk, hanem az MSZP és az SZDSZ.” Kövér úgy látja, hogy az MDF külön indulása az EP-választáson csupán arra jó, hogy 1-2 százalékot lefaragjon a Fidesz bázisából, ám ezt csak konfrontációval érheti el a fórum. Mi más lenne ez, mint felszólítás: el a kezeket a szavazóinktól!

A Jobbikot azért bírálta a Fidesz keménymagjának prominense, mert a párt az EP-választás bojkottjára szólított fel. Kövér szerint demokráciában ez megengedhetetlen, s különben is, a Jobbik ezzel csak saját gyengeségét leplezi, azt, hogy “nem lennének képesek helytállni”.

A baloldallal foglalkozva kitüntető figyelmet fordít Kövér a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkárnak. Mint fogalmaz: “Tóth András a saját szerepét úgy fogja fel, hogy ő elsősorban az MSZP politikusa, és csak másodsorban a szolgálatok politikamentes, hatékony és szakszerű működéséért felelős kormányzati tisztségviselő. A fideszes politikus azt állítja, hogy a Horn-kormány idején működött majdnem ennyire átpolitizáltan a nemzetbiztonság irányítása, mint napjainkban.


Alighanem mégis az előrehozott választásokkal kapcsolatos fejtegetése a legnagyobb döfés. Nem azért, mert a Fidesz alelnöke, Schmitt Pál éppen a Magyar Hírlapban szögezte le, hogy nincs realitása előrehozott választásnak, hanem azért, mert az ifjú szocialistáknak címezte Kövér az üzenetet.

Szerinte előrehozott parlamenti választásra akkor lenne némi esély, ha az EP-voksoláson nagyot bukna az MSZP, s emiatt a párt “fiatalabb, hosszú távra tervező generációja megpróbálna megszabadulni attól a tehertől, amit az elnyomó kommunista diktatúrában kitüntetett szerepet játszó személyek jelentenek a párt szociáldemokratizálódása szempontjából”.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik