Belföld

Bush elégedett az iraki háborúval

Arra számítottam, hogy készleteket találunk az iraki tömegpusztító fegyverekből, de egyelőre csak gyártókapacitások kerültek elő. Szaddám Huszein azonban mindenképpen veszélyes volt, és 2001. szeptember 11-e után másként nézünk a veszélyekre, mint korábban – számolt be a Népszabadság George W. Bush az NBC Találkozás a sajtóval című műsorában elhangzottakról.

A világ legrégebben – 57 esztendeje – futó tévéprogramjában beszélt az iraki háborúról George W. Bush. A Találkozás a satjóval címet viselő programban Kennedy óta valamennyi amerikai elnök megszólalt. Nem véletlen azonban, hogy Bush megválasztása óta először éppen most fogadta el a meghívást.

Tim Russert műsorvezető az Ovális Irodában felvett interjú során ötven percen keresztül kőkemény kérdésekkel szembesítette az elnököt, aki mindvégig kitartott az iraki háború szükségessége mellett. Bush nem állt elő új érvekkel, de töprengő, felelősségét érző, az igazáról mélyen meggyőződött politikusként képviselte már ismert álláspontját. Utalt arra, hogy a létező legátfogóbb hírszerzési és politikai információkra támaszkodott. Felidézte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú szavazással ítélte el Szaddám Huszein sorozatos szembeszegülését a nemzetközi közösséggel. Bush szerint annak beláthatatlan következményei lettek volna, ha elmaradnak a világszervezet és az Egyesült Államok által másfél éve kilátásba helyezett „súlyos következmények”. Így viszont Líbia, Irán és Észak-Korea esetében is a diplomáciai eszközök kerülhettek előtérbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik