Belföld

Péntek: ideges kereskedés, gyengülő forint

Több mint egy forinttal drágább egy euró pénteken délután, mint volt a csütörtöki záráskor. A mélypontot a forint Draskovics kora délelőtti bejelentésekor érte el. Elemzők nem tartják kizártnak, hogy hétfőn - jegybanki kamatemelést kikényszerítendő - spekulációs támadás indul a forint ellen.

Pénteken délután 268,40/50 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, több mint egy forinttal drágábban a csütörtöki 267,10/20 forintos kurzusnál. A forint pénteken négy óra tájban 4,93 százalékon állt a sáv erős oldalán, 46 bázisponttal gyengébben a csütörtök délutáni 5,39 százaléknál. A devizapiacon nagy forgalmat bonyolítottak le, délelőtt kisebb pánik jelei mutatkoztak – mondják dealerek. Az euró kurzusa a nap folyamán 267,30 és 269,0 forint között ingadozott.


A forint 4,73 százalékos mélypontját nem sokkal Draskovics Tibor külföldi újságíróknak tartott kora délelőtti tájékoztatója után érte el. A dealerek szerint különösen a tavalyi államháztartási hiányról mondottak hatottak gyengítően a piacra. A kijelölt pénzügyminiszter jelezte, hogy az EU szabvány szerint számított államháztartási hiány GDP arányosan 5,8 százalékos lehet az előzetesen számított 5,6 százalékkal szemben. Délre megnyugodott a piac, de a forint továbbra is gyenge maradt.

A dollárt dél körül 213,60/75 forinton jegyezték, erősebben a csütörtöki 211,40/70 forintos árfolyamnál. Délután azonban a vártnál kedvezőtlenebb amerikai makrogazdasági adatok hatására a dollár gyengülni kezdett a nemzetközi piacokon. Budapesten péntek délután csaknem két forinttal gyengült, 211,85/212,00 forinton állt az amerikai valuta árfolyama.

Az állampapírok másodpiacán délelőtt, 50-60 bázispontos hozamemelkedésről számoltak be a kereskedők. Dél körül már megjelentek ugyan a vásárlók, de a hozamszint ezután is 20-50 bázisponttal haladta meg a csütörtöki másodpiaci benchmarkot. A dealerek úgy vélik, hogy egy 50-100 bázispontos jegybanki kamatemelést óvatosságból már beszámít a piac.

Az overnight kamatok 12,30/50 százalékos szintje nem sokban különbözött a 12,40/60 százalékos csütörtökitől. A hosszabb lejáratokon a swap kamatok 50-70 bázisponttal nőttek. Hat hónapra 13,35 százalékon, egy évre pedig 13 százalékon voltak ajánlatok, a megkötött üzletek száma azonban a kivárási hangulat következtében nem volt jelentős.

A piacon úgy vélik, hogy hétfő délelőttig a kivárás jellemzi majd a kereskedést. Nem kizárt azonban egy spekulatív támadás sem a forint ellen. Külföldi befektetők egy csoportjáról ugyanis gyanítható, hogy a forint gyengítésével megpróbálja kikényszeríteni a jegybanki kamatemelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik