Belföld

Megbukott a lett kormány

Lemondott a lett kabinet, miután a kormánykoalíció egyik pártja visszavonta támogatását a minisztertanácstól – írja a BBC. A volt Szovjetunió utódállama, Lettország egyike annak a tíz országnak, amely idén májusban csatlakozhat az EU-hoz.

Einars Repse miniszterelnök azután jelentette be lemondását, hogy saját pártjával megbeszéléseket folytatott. Repse azzal indokolta a lépését, hogy az „állam agóniáját” nem nyújthatják a végtelenségig. Saját pártjának – mondta a miniszterelnök – nem maradt más választása, minthogy a döntést elfogadja, ugyanis az Új Korszaknak mindössze 26 helye van a 100 fős parlamentben.

A lett kormányt egyébként hónapok óta támadják különféle vádakkal, így például kritikusai korrupció és téves döntéseket emlegetnek a kabinet esetében. Az elmúlt hónapban a kormánykoalíció négy pártja közül három követelte Repse miniszterelnök lemondását.

A lett alkotmány szerint a mostani kormány mindaddig ellátja a teendőit, amíg új kabinet nem áll össze. Az új kormány kinevezése Vaira Vike-Freiberga lett elnök hatáskörébe tartozik.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik