Belföld

Újra módosult a tavalyi hiány

Draskovics Tibor péntek délelőtti bejelentette, hogy 2003-ban a hiány a korábban mondottnál ismét magasabb, 5,8 százalék volt. Az euró árfolyama a 269 forintot is megközelítette a bejelentés hatására.

A dealerek szerint mélyítették a piac negatív hangulatát a kijelölt pénzügyminiszter délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzottak. Különösen a tavalyi államháztartási hiányról mondottak hatottak gyengítően a piacra: az előzetes 5,6 százalékos várakozással szemben 5,8 százalék lehet Draskovics szerint. A kereskedők újabb pánik jeleiről számoltak be a bankközi devizapiacon, ahol a külföldiek euróvásárlása jelentős forgalmat okoz.

Pénteken délelőtt 268,90 forintra erősödött az euró a nyitáskori 267,40/70 forintos árfolyamhoz képest, míg csütörtökön délután 267,10/20 forinton állt a közös valuta jegyzése. A forint 4,96 százalékon állt a reggeli 5,25 százalékkal, és a csütörtök délutáni 5,39 százalékkal szemben. A dealerek szerint a nap folyamán az árfolyamok tesztelése történik, a külföldiek kitartó euróvásárlása következtében az euró akár 269-270 forintig is erősödhet. A régió többi valutáját is sújtja a negatív hangulat, folytatódik a zloty versenyfutása is.

5,8 százalék volt a tavalyi hiány

Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter pénteken azt jósolta, hogy a folyómérleg idei hiánya “láthatóan kisebb” lesz a tavalyinál, amelyet az elemzők GDP több mint 6 százalékára becsülnek.

Külföldi újságírókat tájékoztatva elmondta, hogy a hiány finanszírozása ugyancsak sokkal egészségesebb lesz. Szerinte az irányzatot megváltoztatja az ismét növekvő működőtőke-beáramlás, az EU-támogatás, és nem ismétlődik meg a tavalyi tőkeexport sem. Hozzátette, hogy szerkezeti reformokra van szükség az államháztartásban, hatékonyabbá kell tenni az adóbehajtást és a gyógyszertámogatást. Nem lehet megismételni a tavalyi túlköltekezést a gyógyszertámogatásban – mondta.

Szerinte az idei államháztartásihiány-cél elérhető. A tavalyi hiány legföljebb a GDP 5,8 százaléka volt eredményszemléletben, EU-módszertan szerint. Hozzátette: ez magasabb szám, mint az eddig ismert 5,6 százalék – a helyi önkormányzatok nélkül -, de ez nem befolyásolja az idei 4,6 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

Draskovics Tibor arról is szólt, hogy támogatja a belépést az euróövezet előszobájába, az ERM-II. európai átváltási mechanizmusba amilyen gyorsan csak lehet, habár az euróövezeti csatlakozás 2008-as céldátumának felülvizsgálata lehetséges.

– Amint lehet, el kell kezdenünk tárgyalni az ERM-II.-ről, és be kell lépnünk az átváltási mechanizmusba, amikor meg tudunk állapodni egy sávközépben és más feltételekben – mondta. Hozzátette: bármilyen euróövezeti céldátumnak széles támogatást kell élveznie Magyarországon, mint mondta: “a céldátumnak hitelesnek, elérhetőnek és a társadalmi érdekcsoportok széles köre által támogatottnak kell lennie”, és a bevezetéskor a gazdaságnak versenyképes állapotban kell lennie.

– Támogatom 2008-at az euró bevezetésének céldátumaként, de mivel még nem kezdtük meg a konzultációkat, nem erősíthetem meg, hogy valóban 2008-ban lesz-e – mondta.

Úgy vélte, hogy a reálbérek az idén 0-1 százalék között nőhetnek, sokkal lassabban, mint eddig. A hazai fogyasztás még mindig gyorsan bővül és a beruházások is erőteljesek. A fogyasztás irányzata az idén meg fog változni a keményebb jövedelempolitika miatt – magyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik