Belföld

Die Presse: lejtmenetben a magyarországi szocialisták

Lejtmenetben a magyarországi szocialisták címmel jelentetett meg írást pénteki számában a Die Presse című bécsi napilap.

Peter Bognar, a konzervatív újság budapesti tudósítója egyebek között megállapította, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások megerősítették az utóbbi hónapok tendenciáját: a kormányzó Magyar Szocialista Párt zuhanórepülésbe került, legnagyobb belpolitikai ellenfele, az ellenzéki Fidesz viszont erősen felszálló ágba jutott. A különféle közvélemény-kutatások szerint a Fidesz előnye 9-17 százalékpontos az MSZP-vel szemben.

A tudósító megfigyelőkre hivatkozva kiemelte, hogy a lesújtó eredmény az utóbbi két év “sodródó és koncepciótlan” kormánypolitikájának a következménye. A cikk szerint gazdasági téren a legláthatóbb a Medgyessy-kormány koncepció- és orientációnélkülisége. A lakosságnak már alig van bizalma a kormány gazdasági hozzáértése iránt. A legutóbbi felmérés szerint a magyarok 70 százaléka vélte úgy, hogy a múlt évben romlott az országban a gazdasági helyzet, és 50 százalék további rosszabbodásra számít.

A cikkíró szerint a kormány külpolitikája sem kap a szakértőktől jó bizonyítványt. Ezek a szakértők mindenekelőtt az iraki válság alatt a kormány által követett cikk-cakkos irányvonalra, illetve az európai kérdésekben megmutatkozott “profil- és vízió nélküli” tevékenységre utalnak.

A konzervatív osztrák napilap úgy véli, hogy a kormány ingadozó és gyakran irányvonal nélküli tevékenységének oka nem utolsósorban a szocialista párt heterogén jellegével is összefüggésben áll. A tudósító szerint az utóbbi időben az ellenzék köreiből egyre hangosabb az előrehozott parlamenti választásokra történő felhívás, a szocialisták táborában tapasztalható bénító tendenciákra és a kormány erőtlen teljesítményére való tekintettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik