Belföld

Rohamosan nő az influenzabetegek száma

Megkezdődött az influenzajárvány, erre utal, hogy csak a fővárosban egy hét alatt ötven százalékkal nőtt a betegek száma. Ennek ellenére még nem késő influenza elleni védőoltást kérnünk a háziorvosunktól - írja a Magyar Hírlap.

A járvány általában hat-nyolc hétig tart. Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. A betegek egyharmada 14 évesnél fiatalabb.

Úgynevezett influenzajelentő szolgálatot a főváros mellett három megyében – Borsodban, Békésben és Vasban – állítottak fel, a legfrissebb adatok szerint ezeken a területeken 15 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel csak az elmúlt héten. Eddig 3600 dolgozót vettek táppénzes betegállományba.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerint az influenzajárvány elején vagyunk. Ezt támasztja alá az is, hogy a legtöbb fertőzött fiatalkorú, ez pedig a járvány kezdetének jellegzetessége – mondta Melles Márta, az OEK főigazgatója. A betegek 35 százaléka 14, további 25 százaléka 25 év alatti. Borsodban a helyi ÁNTSZ szerint, a betegek közel háromnegyede 24 évesnél fiatalabb.

A környező országokban, elsősorban Horvátországban, Szlovéniában és Olaszországban, már hetek óta tomboló intenzív járványhoz hasonlóan a magyarországi megbetegedéseket is az influenzavírus A típusa okozza. Az OEK harminc esetben igazolta ennek a variánsnak a jelenlétét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik