Belföld

Az „M5 saga” lezárását követeli az Autópálya Alapítvány

Az M5-ös Autópálya Alapítvány felszólította az érintetteket - eladót, vevőt és "kibicet" -, hogy azonnal vessenek véget a botrányos, kínos és immár nevetségessé fajult huzavonának , a felelősök nevét pedig tárják nyilvánosság elé.

Világos, gyors döntést, valamint a közvéleményt nem félnótások gyülekezetének tekintő és nem az orránál fogva vezető magatartást követel az M5-ös autópálya ügyének összes szereplőjétől a szegedi központú M5-ös Autópálya Alapítvány kuratóriuma, az erről szóló közleményt csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

A kuratórium szerint ez lehet az egyetlen útja az ügy tisztességes rendezésének. “Aki á-t mond, mondjon b-t is és legyen rend végre, bármibe vagy bárkibe is kerül” – áll a dokumentumban.

A kuratórium emlékeztet rá, hogy január 8-i közleményében örömmel üdvözölte az M5-ös autópálya ügyében nyilvánosságra hozott kormánydöntéseket. Most viszont “sajnálattal, csalódottsággal és némileg restelkedve” konstatálják a kuratóriumi tagok, hogy a kivásárlás és a matricás rendszerbe történő bekapcsolás megvalósítására vonatkozó, rossz végkimenetelt prognosztizáló jóslatok beteljesülni látszanak.

Közleményükben hangsúlyozzák, hogy az “M5 saga” mindenkit lejárat, aki az utóbbi időben megnyilvánult az ügyben, főleg azt, aki optimistán szólt, a közvetlen felelősöknek pedig nyakára tekeredik a tengeri kígyó. A kuratórium tagjai megemlítik, hogy a felelősök már hangot adtak azon véleményüknek, miszerint a “civil szféra nyomása” az oka a tárgyalási pozíciók megnehezülésének.

“Hát nehogy ezért is a szerencsétlen dél-alföldi régió és az 5-ös út menti elviselhetetlen kamioninváziót elszenvedő települések polgárai legyenek a felelősek az igazi, több mint egy évtizede szépen gyarapodó listán szerepeltethetők helyett, akiknek az ügyben most is inkább együtt kellene működniük, segíteni a megoldást, nem pedig nehezíteni azt” – olvasható a dokumentumban.

Az M5-ös Autópálya Alapítványt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hozta létre 2003 márciusában. Céljai között szerepel annak szorgalmazása, hogy az autópálya mielőbb kerüljön be a matricás rendszerbe, valamint folytatódjon a továbbépítése Szegedig, majd az országhatárig. Az alapítványhoz az elmúlt időszakban a Dél-Alföldről több önkormányzat és számos vállalkozás, gazdasági szervezet csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik