Belföld

Bussay doki traminije – Bussay Tramini 2001.

Két fontos jelenségre szeretnénk ezúttal felhívni a borpolcon tallózó nyájas olvasó figyelmét.


Bussay doki traminije – Bussay Tramini 2001. 1
Bussay Tramini 2001.

Az egyik a tramini. A tramini (Gewürztraminer) ígéretes fajta, tartalmas és illatos borok galvanizálhatók belőle, a Csepregi-Zilai-féle Szőlőfajta-ismeret szerint bora a legfinomabbak egyike. Különös ismertetőjele és epitethon ornansa a rózsaillat, egy világító, széles égszínkék sáv, mely ott lebeg a pohár fölött, és bódító hatása van, mint némely savanyúcukroknak manapság. A legvillogóbb traminiket Elzászban találhatni, ahol a német és a francia kultúra legszebb vonásai egyesülnek, ami megjelenik a borban is: az elzászi tramini illatos, mint az olcsó kölni, amivel a 12 évesek locsolkodni mennek – mondja az Alexandra borkalauz -, miközben száraz és elegáns. Elzászban a németes arcélű, húst hússal és némi káposztával elegyítő, a vegetariánizmus inverzét megtestesítő choucroute mellé ajánlják ételt és életet (figyelemreméltó anagramma) kedvelő arcoknak.

Nálunk is egyre szebb traminikkal találkozhatni, kapásból ilyen például a Gál Tiboré (a Bátaapáti borcsaládból), a Németh Attiláé Gyöngyöstarjánból, a Róth Ágié Bólyból, Bozóky mesteré Mórról, a Tornai Tamásé Somlóról, vagy Bussay dokié Zalából. Ezek száraz, maximum félédes traminik; az igazi tramini száraz, mint a fehér pezsgő és a vörösbor. Bussay doki (a Mura menti hármas határhoz közeli öt kis falu háziorvosa, tudatos, hagyományos iskolázású, telt, boros borok mestere) traminije a visszafogottabb illatú változatok közé tartozik, azt szeretjük benne, hogy hagyományos és boros. Azaz, hogy testes, szalmasárga bor, nem a testetlen, fehér, reduktív iskola képviselője. A hordó részt vesz e borok születésében, és a kulturált, tehetséges bánásmód virágos-gyümölcsös, ugyanakkor szinte olajos textúrájú, koncentrált borokat eredményez (megjegyzendő, hogy a reduktív iskolázású, de kései szüretelésű gyümölcsből sajtolt borok is sárgák, magas extraktúak és tüzesek lehetnek, de nálunk ezt a típust ritkán látni). Egy szó, mint száz, és ez lenne a tramini mellett a másik jelenség, amire szeretnénk felhívni a figyelmet: van egy bortípus, mely sárga, testes, olajos, ugyanakkor korszerű, illatos és elegáns borokat ad, melyek nehezebben érthetők a reduktív boroknál, de szerintünk övék a jövő, e típus egyik képviselője szőnyegen forgó borunk, Bussay doki traminije.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik