Belföld

További MyDoom-szerű vírusok várhatók

A várakozások szerint 2004-ben továbbra is vegyes vírustámadások várhatók az informatikai rendszerek ellen, a rosszindulatú kódok megpróbálják kikapcsolni a víruskereső, a személyes tűzfal és a trójai programok behatolása ellen védő programokat - hangzott el a 2F 2000 Kft. sajtótájékoztatóján.

Az eseményen közölték, hogy az ismert vírusok száma jelenleg 90 ezer, s 2007-re a teljes e-mail-forgalom 25 százalékát fogják kitenni a kéretlen levelek különböző formái, így a levélszemét (spam). Fórján Csaba, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a MyDoom vírus és mutánsai most is megpróbálnak megfertőzni gépeket, ám ez már kevésbé sikerül a hatékony védekezés miatt. A féreg ma már nem terjed gyorsan, mivel az elmúlt napokban az internet szolgáltatók, illetve az otthoni és munkahelyi felhasználók megtették a szükséges elhárító lépéseket.


A MyDoom agresszív előkészítési időszaka február elsejével véget ért, ám ez nem jelent azt, hogy már nem terjed. A támadás-előkészítési időszakban azért volt nagyon hatékony, mert a különböző felhasználók még nem védekeztek ellene megfelelő módszerekkel, például vírusfelismerő programokkal. A MyDoom terjedését az is korlátozza, hogy a vírus fő feladata február elseje után már nem az, hogy minél több gépet megfertőzzön, hanem az, hogy internetes oldalakat támadjon meg a fertőzött gépek segítségével. Az eseményen a szakemberek felhívták a figyelmet arra, jóllehet a vírus az előrejelzések szerint elvileg február 12-e után beszünteti működését, még éveken keresztül fel-fel bukkan kisebb-nagyobb intenzitással.


A sajtótájékoztatón közölték, hogy az információbiztonsági piacon működő 2F 2000 Kft. által létrehozott és üzemeltetett vírushíradó portál (virushirado.hu) az elmúlt tizenöt hónap alatt több mint egymillió egyedi oldalletöltést regisztrált, összesen 90 országból. Látogatottsága folyamatosan nő: például a MyDoom megjelenése óta az elmúlt egy hétben több mint 150 ezer letöltést regisztrált. Az eseményen elhangzott, hogy a társasság 2003-ban 350 millió forint nettó árbevételt ért el, ami 31 százalékkal haladja meg a 2002. évit. A 2F 2000 Kft. az idén 35 százalékos növekedés elérését tűzte ki célul. A társaság szerint 2004-ben nagyobb feladat hárul a szolgáltatókra a levélszemét kiszűrésében, mivel már magyar eredetű spamokat is kapnak a felhasználók.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik