Belföld

Átmeneti csökkenés után ismét felfelé tart az olajár

Átmeneti csökkenés után szerda reggel ismét felfelé mozdult a határidős nyersolaj ára a szabadpiacon, a múlt heti amerikai készletadatok előtt.

Az amerikai kormány energetikai információs hivatala (IEA)szerda délután hozza nyilvánosságra a január 31-vel zárult hét tartalékadatait. Elemzők az olajkészletek kismértékű, 600 ezer hordós növekedést várják a magasabb import alapján. A benzinkészletek viszont a finomítók év elejei karbantartási munkálatai miatt várhatóan 1,1 millió hordóval csökkentek a múlt héten.


A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj a legközelebbi, márciusi határidőre szerda reggel hordónként 34,25 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 15 centtel több a keddi Nymex-záró árnál. A márciusi lekötésű WTI ára kedden 88 centtel (2,5 százalékkal) 34,10 dollárra csökkent New Yorkban, a hétfői 5,8 százalékos drágulás után.


A márciusi fűtőolaj gallononként 0,68 centtel 92,10 centre drágult szerda reggel a szingapúri ACCESS-jegyzésben. Kedden ez a határidő 3,06 centtel 91,42 centre csökkent New Yorkban. A márciusi szállítású ólmozatlan benzin amerikai gallononkénti ára szerda reggel 0,85 centtel emelkedett és 1,01 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben. Kedden ez a határidő 1,58 centtel 1,0015 dollárra csökkent New Yorkban. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj márciusi határideje kedden 73 centtel alacsonyabban, 29,50 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik