Belföld

Oroszok vásárolnák meg az Ikarusbust

A Népszabadság információi szerint nemcsak Széles Gábor szeretné megvásárolni az Ikarusbus Rt.-t az olasz tulajdonban lévő Irisbustól. A pályázók között orosz és ukrán cégek is vannak.

Széles Gábor hosszú ideje tárgyalásokat folytatott a Fiat-Iveco-csoporthoz tartozó Irisbus vezetőivel arról, hogy visszavásárolná a buszgyártást. Megállapodás azonban máig nem jött létre, és ennek tulajdonítható, hogy Széles Hungarian Bus nevű társasága a FÁK országai számára buszokat akar gyártani.

Az IrisBusnál Széles mellett a Népszabadság szerint egy orosz tulajdonú cég, a Mekar Kft. is jelezte vételi szándékát. Ez a társaság a kilencvenes évek második felétől tevékenykedik Magyarországon, akkoriban főként kereskedelmi ügyleteket hoztak tető alá magyar és orosz üzletemberek között. Elsősorban a szibériai Krasznojarszk térségében rendelkeztek jó kapcsolatokkal, amelyek révén több magyar beruházásban, tej-, sör- és húsüzemek létrehozásánál működtek közre.

A napilap úgy tudja, az Irisbusszal szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint az olaszok kirázólagos tárgyalópartnernek tekintik az orosz céget, illetve az általuk képviselt vállalatcsoportot. Ez a megállapodás, a hírek szerint, február közepéig van érvényben, de már többször meghosszabbították. Az orosz társaság meg akarja tartani a buszgyártást Székesfehérváron és Mátyásföldön is, elsősorban az orosz piac, illetve a FÁK országai számára.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik