Belföld

Nem kell EU-adórendszer a németeknek

Egyre élesebbek az egységes uniós adórendszer bevezetése körüli viták. Az EU legnagyobb nettó befizetője, Németország egyértelműen elutasítja a kezdeményezést, ráadásul a közös költségvetés kiadási szintjét is jelentősen csökkentené.

Az EU-adó ötlete olyan kezdeményezés, amelyet Németország nem fogad el. Az Európai Unió problémáit sokkal inkább a kiadások fejezeténél kell keresni, semmint a bevételnél – jelentette ki a hét elején a német pénzügyminisztérium szóvivője.

A német kommentárok azt követően hangzottak el, hogy hétfőn Michaele Schreyer pénzügyi biztos a Handelsblatt német napilapnak adott interjúban felújította az egységes EU-adó ötletét. A tervek szerint a bizottság február 10-én ismerteti az előterjesztést, együtt az unió 2007 és 2013 közötti költségvetési javaslatával.

Bizottsági felháborodás

A frontvonalak már kialakultak: az EU költségvetéséhez legnagyobb mértékben hozzájáruló hat tagország – köztük Németország – azt kérte, hogy az EU kiadásait a bruttó nemzeti jövedelem 1 százalékában állapítsák meg (a jelenlegi 1,24 százalékkal szemben). A kérés felháborodást váltott ki a bizottságban, amely úgy nyilatkozott, a csökkentés következményeképpen képtelen lenne ellátni feladatait.

A bizottság jelenleg a tagországok hozzájárulásai, a vámilletékek és a liberalizációval egy időben csökkenő mezőgazdasági adók révén jut pénzforráshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik