Belföld

Megbukott a Balkán fura ura

Washington visszahívta belgrádi nagykövetét. A diplomata nem egyszerű „aktakukac" volt: sokak szerint korábban ő állította össze a szerb, a bolgár és a horvát kormány névsorát...

William D. Montgomery nagykövet bukásának okát csak találgatják az elemzők. A tekintélyes Der Spiegel magazin tőle szokatlan módon egy
Megbukott a Balkán fura ura 1

„nőüggyel” kezdi az amerikai diplomata belgrádi bukásának magyarázatát. Arról van ugyanis szó, hogy brit nőt vett feleségül, akibe az angolokra nem jellemző módon semmi diplomáciai érzék nem szorult… A korosodó hölgy például testhez simuló, pánt nélküli „bőrszerkóban” énekelgetett a mikrofonba egy visszafogottnak induló fogadáson, egy másik alkalommal pedig tűzpiros ruhakölteményben és pudlikutyával vonult fel, akkor viszont az okozott némi felháborodást, hogy mindez horvát háborús romok előtt történt. Ugyancsak kevés tapintatra vall, hogy a vukovári hősi halottak hozzátartozói javára szóló jótékonysági partin fergeteges táncba kezdett.

Szóval meggyűlt Montgomery baja a feleségével, Lynne-nel, de természetesen nem ez okozta a bukását. A Spiegel arra gyanakszik, hogy Washington, vagyis az amerikai kormányzat orrolt meg az esetleg „túlságosan is önálló” belgrádi nagykövetre, akit a szerb sajtó – például az ottani Kurir – Szerbia valóságos „elnökeként” aposztrofált.

A kormánycsináló



Megbukott a Balkán fura ura 2

Montgomery-t sokan a Balkán legbefolyásosabb emberének tartották kényszerű távozásáig. Alighanem főszerepet játszott a jelenlegi szerb kormány összeállításában, de a hírek szerint a bolgár kabinet listáját is ő „nézte át”, és hasonlóképpen beleszólt a korábbi horvát minisztertanács összetételébe. Ez utóbbi okozhatta minden bizonnyal a bukását is. A részben Montgomery segítségével összetákolt nyugatbarát liberális horvát kormánykoalíció megbukott a legutóbbi választásokon, és visszakerült a hatalomba az ultranacionalistáktól a mérsékelt konzervatívokig számos áramlatot tömörítő Tudjman-párt.


Ezt a csúfos kudarcot tetézte meg, hogy Szerbiában szintén a jobboldaliak és a radikálisok erősödtek meg az utolsó szavazáskor. Bulgáriában pedig a szintén nyugatbarát kormánykoalíció szinte történelminek számító vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon, és az országos politikában is bukásra áll az ex-cár, Szimeon Szakszkoburggotszki kabinetje.

Búcsú Belgrádtól


Úgy tűnik tehát, hogy a Balkán ura, a háttérben sok szálat mozgató Montgomery eltaktikázta magát, mindhárom általa „irányított” országban az ő „barátai” szenvedtek vereséget. Ezért nem kapott most újabb nagyköveti megbízást az 1993 óta a Balkánon szolgáló sztárdiplomata. (Pedig legalább egy oroszországi küldetést szeretett volna magának kilobbizni.) Hiába játszott kulcsszerepet a Milosevics-rezsim megbuktatásában Szerbiában, és volt nagy beleszólása – átmenetileg – a bolgár és horvát politikai életbe is, február 29-ei hatállyal korkedvezményes nyugdíjba helyezték, így karrierjének alighanem vége. 

Mark Palmer emléke 

Montgomery sorsa kicsit emlékeztet a rendszerváltás idején Budapesten szolgálatot teljesítő amerikai nagykövet, Mark Palmer esetére. Ő is túlzottan aktívnak bizonyult a magyar politikai élet szervezésében. Hiába „fúrta” őt magyar külügyminiszterként Horn Gyula amerikai kollégájánál, James Bakernél 1989-ben (erről Palmer maga beszélt nemrégiben az mtv-nek), a budapesti nagykövet az akkori ellenzék vezető politikusaival találkozott rendszeresen. Palmer „jó lóra tett”, mert az MDF és az SZDSZ vezetőivel szervezkedett, s az 1990-es választásokon ez a két párt adta a két legnagyobb frakciót a magyar parlamentben. Civilként Palmer azután médiavállalkozásba fogott, Ronald S. Lauderrel együtt jegyezte a Central European Media Enterprises Ltd.-t (CME). A CME-hez köthető a régióban a cseh Nova TV, a szlovák Markiza és a román Pro TV. A magyar TV3 a Horn-kormány idején pályázott hiába az egyik földi sugárzású csatornára.

Persze Montgomery nem adja fel: állítólag arra számít, hogy ha a Bush-adminisztrációt demokrata kormányzat követi, az majd igényt tart szolgálataira, és akár Balkán-megbízott is lehet belőle. Addig is a nagykövet visszavonul Cavtatban álló palotájába, amely 1913-ban épült. A Dubrovnik közelében lévő üdülőhely az Adria egyik gyöngyszeme; nem is olyan biztos tehát, hogy borús öregkor vár Montgomeryre. 

Üzleti tervek


Már csak azért sem, mert ex-nagykövetként komoly gazdasági tervei vannak. Állítólag a hírhedt Karic családdal közösen tervez az egész Balkánra kiterjedő tévéhálózatot és egy másik üzleti vállalkozást. Ez már csak azért is furcsa, mert éppen Montgomery buktatta meg Milosevics rezsimjét, amelynek legfőbb gazdasági haszonélvezője ez a család volt. Többek között a szerbiai távközlésben szereztek kulcspozíciókat a Karicok, de a família üzleti érdekeltségei behálózzák az egész balkáni országot.

Montgomery és Karicék szoros kapcsolataira utal egyébként az is, hogy Lynne, az amerikai diplomata felesége filozófiát oktat egy belgrádi magánegyetemen. Amelyet történetesen a szerb vállalkozó-família tart fenn…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik