Belföld

Új éves és ötéves lejáratú jelzáloglevelek az FHB-tól

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. új, egyéves és ötéves lejáratú, fix kamatozású jelzálogleveleket hoz nyilvános forgalomba, a kamatlábat február 6-án teszi közzé. Az egyéves, FJ05NF01 jelzésű, 2005. február 11-én lejáró, végtörlesztéses, éves kamatfizetésű papírok tervezett össznévértéke 5 milliárd forint, amelyet már az első részkibocsátás során felajánlanak.

Az ötéves lejáratú, FJ09NF02 jelzésű, 2009. február 11-én lejáró, végtörlesztéses, éves kamatfizetésű jelzáloglevelekből maximum 10 milliárd forint névértékűt szeretne értékesíteni az FHB, a tervezett össznévérték ebből 20 milliárd forint. Az aukciók február 9-én lesznek.

Az FHB palettáján újnak számító egyéves papírok – különösen, ha kedvező árazásúak — segíthetnek a jelzáloglevél piacra csábítani a magánbefektetőket is, akik közül eddig kevesen választották ezt a megtakarítási formát. Éves lejáratú, nyilvános jelzáloglevéllel elsőként az eddig szinte kizárólag az OTP-csoport forrásaira támaszkodó OTP Jelzálogbank Rt. (OJB) jelentkezett, az éppen most jegyezhető, évi fix 11,25 százalékos kamatozású jelzálogleveleket kizárólag természetes személyek vásárolhatják meg.

Mint a nyilvános ajánlattételből kiderül, az FHB-nak a tervezett kibocsátásokat nem számítva jelenleg 34 jelzáloglevél sorozata van forgalomban 283,406 milliárd forint össznévértékben, ezek több mint 92 százaléka (261,457 milliárd forint) fix kamatozású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik