Belföld

A G7 csúcsra várva tovább gyengül a dollár

Csaknem több éves mélypontra gyengült a dollár árfolyama a jennel szemben, miután a befektetők egyre kisebb esélyt látnak arra, hogy a hétvégén kezdődő G7 csúcstalálkozón a dollár erősödését szorgalmazzák majd a világ vezető gazdasági nagyhatalmai.

A G7 segítsége nélkül a dollár sérülékenynek tűnik: a makrogazdasági problémák – költségvetési és fizetési mérleg hiány – mellett az amerikai szenátus egyik épületében talált mérgező anyag (ricin) ismét terrorveszélyre figyelmezteti az Egyesült Államokat. A dollár jennel szemben gyengülését még fékezi ugyan a japán hatóságok intervenciós fenyegetése, de ennek hatása egyre kisebb.


Magyar idő szerint fél nyolckor a dollár 105,40 jenen állt a New York-i 105,50 jen után. Kedden a londoni kereskedésben az árfolyam 105,22 jennel három és fél éves mélypontra esett. A piacon egyre elterjedtebb az a vélekedés, hogy a G7 csúcson nem születik a dollár gyengülését megakadályozó nyilatkozat. “(A csúcstalálkozón)nem valószínű, hogy megegyezés születne a dollár esésének megállításában” – mondta Koichi Ono, a Daiwa Institute of Research közgazdásza. Az euró az ázsiai devizapiacokon 1,2545 dolláron zárt a New York-i késői 1,2535 után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik