Belföld

Felpörög a konjunktúramotor a csatlakozó országokban

A nyolc kelet- és közép-európai EU-csatlakozó ország jól kiállta a tavalyi év gazdasági megpróbáltatásait, a második félévtől újra növekedtek a beruházások - állapította meg a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), a HVB-bankcsoport Kelet-Európával foglalkozó osztrák ága.

A BA-CA szerint ezekben az országokban a gazdasági növekedés üteme átlagosan 3,9 százalékosra gyorsulhat az idén a tavalyi 3,6 százalékról. Az osztrák bank elemzői szerint főleg az a jó, hogy a fellendülést a tavalyi második félévtől újra szaporodó beruházások táplálják.

Az öt közép-európai reformországban az átlagos GDP-növekedés 3,3 százalékos volt tavaly. Kiugróan teljesített Észtország a 4,4 százalékos, és különösen Lettország a 7,5 százalékos ütemével. A leggyengébb Magyarországon és Szlovéniában volt a növekedés, 2,8 százalékkal, illetve 2,4 százalékkal – írták a BA-CA elemzői. Szerintük e két országban a továbbra is erős hazai, lakossági fogyasztás nem tudta ellensúlyozni a nyugat-európai exportpiacok gyengülésének hatását.

A BA-CA szerint az idén a beruházások átlagosan 6,7 százalékkal bővülhetnek, a tavalyi 2,1 százalékos többlet után. 2005-re a beruházások 8 százalékos növekedését jósolták szerdán a bank elemzői. Szerintük a multinacionális vállalatok jelenléte miatt az EU-csatlakozó kelet- és közép-európai országok az átlagnál nagyobb mértékben részesülnek a beruházások világméretű fellendüléséből.

A gazdasági növekedésről úgy vélték az elemzők, hogy az idén is a balti államokban lesz a leggyorsabb, átlagosan 5-6,5 százalék között. Közép-Európában Lengyelország lehet az idén az éllovas több mint 4 százalékos GDP-növekedéssel, és a térség több országában is mindenütt 3 százalék fölött lesz az ütem.

A beruházásokat a következő években az EU 23 milliárd eurós támogatása segíti. Az EU mostani költségvetési időszakában a támogatások a csatlakozó országok hazai össztermékének az évi 1,7 százalékát teszik majd ki, a BA-CA számítása szerint. A teljes összegből 15 milliárd euró lesz a strukturális támogatás, a többi a kohéziós alapokból származik majd. A májusban csatlakozó országok lakosságának több mint a fele Lengyelországban él, úgyhogy Lengyelországra jut majd az összes támogatásból várhatóan 12,5 milliárd euró, Magyarországra 3,1 milliárd, Csehországra majdnem 2,5 milliárd és a többiekre arányosan még kevesebb – mindenesetre a belépő országok átlagában lakosonként 300 eurót lehet számítani. A működőtőke-beruházások várható értékét a következő három év alatt 350 milliárd euróra becsülték szerdán a BA-CA elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik