Belföld

2 százalék az eurózónában a januári infláció

admin

2004. 02. 04. 18:10

Az euróövezetben a fogyasztói árak januárban átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán első becslésként.

A januári inflációs eredmény igazolta az ipari termelőiár-drágulás kedden közölt adataiban rejlett jóslatot: az euróövezetben decemberben átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak, és csak 1,0 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberben, tizenkét hónapra számítva, 1,4 százalékos volt az átlagos termelőiár-drágulás az euróövezetben.

Az euróövezetben decemberben is átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel azelőtt. Novemberben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció, az októberi 2,0 százalék után.

A gazdasági kilábalás bizonytalanságára, az euró felértékelődésére és a 2 célszámhoz közelítő inflációra tekintettel az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan a februári, azaz csütörtöki kamatértekezletén is változatlanul, a rekordalacsony 2 százalékon hagyja az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

A még nem meggyőző fellendüléshez képest nem indokol kamatemelést az infláció: a tizenkét havi fogyasztóiár-drágulás hónapok óta az EKB 2,0 százalékos célszáma közelében van. Szeptemberben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció a térségben, augusztusban 2,1 százalék, júliusban és júniusban 1,9-1,9
százalék, májusban 1,8 százalék, áprilisban 2,1 százalék, márciusban és februárban 2,4-2,4 százalék, tavaly januárban 2,1 százalék, 2002. decemberben 2,3 százalék. Az EKB vezetőinek meggyőződésük, hogy a tizenkét havi infláció az idén, azaz 2004-ben 2 százalék alá csökken az euróövezetben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.