Belföld

2 százalék az eurózónában a januári infláció

Az euróövezetben a fogyasztói árak januárban átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán első becslésként.

A januári inflációs eredmény igazolta az ipari termelőiár-drágulás kedden közölt adataiban rejlett jóslatot: az euróövezetben decemberben átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak, és csak 1,0 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberben, tizenkét hónapra számítva, 1,4 százalékos volt az átlagos termelőiár-drágulás az euróövezetben.

Az euróövezetben decemberben is átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel azelőtt. Novemberben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció, az októberi 2,0 százalék után.

A gazdasági kilábalás bizonytalanságára, az euró felértékelődésére és a 2 célszámhoz közelítő inflációra tekintettel az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan a februári, azaz csütörtöki kamatértekezletén is változatlanul, a rekordalacsony 2 százalékon hagyja az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

A még nem meggyőző fellendüléshez képest nem indokol kamatemelést az infláció: a tizenkét havi fogyasztóiár-drágulás hónapok óta az EKB 2,0 százalékos célszáma közelében van. Szeptemberben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció a térségben, augusztusban 2,1 százalék, júliusban és júniusban 1,9-1,9
százalék, májusban 1,8 százalék, áprilisban 2,1 százalék, márciusban és februárban 2,4-2,4 százalék, tavaly januárban 2,1 százalék, 2002. decemberben 2,3 százalék. Az EKB vezetőinek meggyőződésük, hogy a tizenkét havi infláció az idén, azaz 2004-ben 2 százalék alá csökken az euróövezetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik