Belföld

Üzenet az űrből – élettelen életelemek

A Földtől 150 fényévre lévő csillag bolygójának fogyatkozó légkörében sikerült a Naprendszeren kívül először szénre és oxigénre találni, de az élet jelenlétét kizártnak tartják a tudósok.

Oxigént és elemi szenet észleltek a Hubble űrteleszkóppal egy távoli bolygó légkörében. Ez az első alkalom, hogy ezeket az elemeket megtalálták Naprendszerünkön kívül. Az arizoniai, kanadai, párizsi és genovai csillagászokból álló kutatócsoport felfedezéséről az Astrophysical Journal szaklap számol be.


Üzenet az űrből – élettelen életelemek 1


Egy Jupiter-szerű gázóriás

A bolygó egy forró, gömb alakú gázóriás, amely egy Naphoz hasonló csillag közelében található. 2003 októberében és novemberében figyelték meg. A mi Naprendszerünk bolygói közül leginkább a Jupiterre emlékeztet. Tömege körülbelül 70 százaléka lehet a Jupiterének, azaz 220-szor nehezebb, mint a Föld.

A HD 209458b vagy Osiris néven ismert bolygó egy, a Földtől 150 fényévre lévő, a Pegasus konstellációban található csillag körül kering. Mindössze 6,4 millió kilométeres keringési pályát jár be központi csillaga körül, tehát lényegesen rövidebbet, mint a Merkúr a Nap körül.

A bolygó lassan elfogy

A bolygóra először 1999-ben lettek figyelmesek a kutatók. Különlegessége az, hogy a keringési pályája során nagyon közel kerül, szinte áthalad azon a csillagon, amely körül kering – vagyis a Földről így tűnik. Az eddig felfedezett körülbelül 120, Naprendszeren kívüli bolygóval összehasonlítva ez szokatlan. A jelenségre egyébként évekkel ezelőtt a Hipparcos műhold figyelt fel.



Üzenet az űrből – élettelen életelemek 2

Fantáziakép


A HD 209458b 3,5 naponta teszi meg a központi csillag körüli 6,4 millió kilométeres keringési pályáját. A központi csillag nagy közelsége a bolygó légkörét 1100 Celsius fokra hevíti, és a forróságban a bolygó nagy mennyiségű hidrogént bocsát ki, a feltételezések szerint másodpercenként 10 ezer tonna anyagot veszít. Valószínű, hogy légkörének nagyon nagy hányada már elillant.

Az élet kialakulását nem támogatja

Ahogy a bolygó elhalad a HD 209458 névvel jelölt központi csillag előtt, fénye megváltozik, elmosódottá válik. E változás alapján a csillagászok képesek megfejteni az Osiris légkörének kémiai összetételét. A kutatócsoport közleményében hangsúlyozza, hogy az oxigén és az elemi szén jelenléte ellenére a bolygó nem támogatja az élet kialakulását.

A csillagászok további vizsgálatnak is alá kívánják vetni a titokzatos bolygót. Vízgőz és nehézfémek nyomait fogják kutatni a légkörében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik