Belföld

További magyar nevek lehetnek Szaddám olajlistáján

Újabb magyar nevek felbukkanása várható, amikor az iraki al-Mada című lap közzéteszi a második listát a Szaddám Huszein által olajjutalékokkal megvásárolt személyekről, pártokról, szervezetekről - írja a Népszabadság.

“További dokumentumok is a birtokunkban vannak a Szaddám Huszeinnel összejátszó külföldi politikusokról, szervezetekről, de egyelőre nem döntöttünk, ezeket mikor hozzuk nyilvánosságra” – nyilatkozta a Népszabadságnak Libid Abu Rana, az iraki al-Mada újság főszerkesztő-helyettese. Az iraki lap az elmúlt héten óriási vihart kavart annak a listának a megjelentetésével, mely közel kétszázhetven, a volt iraki diktátorral illegális üzletekbe bonyolódó személyt és szervezetet nevezett meg, köztük a Király B. Izabella alapította Magyar Érdek Pártját. A szerkesztő elmondása szerint a további dokumentumok nyilvánosságra hozása előtt megvárják, milyen lépések történnek a múlt héten közölt információk kapcsán.


Továbbgyűrűzhet a Magyar Érdek Pátjának ügye

A Népszabadság információi szerint a Tóth András polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár által a múlt hét végén elrendelt vizsgálat eddigi megállapításai szerint 1999-ben és 2000-ben végzett nemzetbiztonsági adatgyűjtés tények sorát tárta fel a Király B. Izabella vezette Magyar Érdek Pártja és a Bath párt külügyi osztályának kapcsolatáról. A Bath párt külügyi osztályán – amerikai, brit és német szakértők egybehangzó véleménye szerint – az iraki titkosszolgálat munkatársai dolgoznak. Ez a körülmény – Tóth András szerint – ellentmond Demeter Ervin egyik sajtónyilatkozatában elhangzottaknak, miszerint az 1999-ben és 2000-ben keletkezett információk a nemzetbiztonsági szervek részéről további intézkedéseket nem indokoltak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik