Belföld

Európa-terv – őstermelőknek is

Szövetkezetek és mezőgazdasági őstermelők egyaránt hozzájuthatnak az Európa-terv Agrár-hitel program keretében kezességvállalással támogatott kölcsönhöz - közölte a Pénzügyminisztérium kedden.

A hitelprogram keretei az ez évi költségvetési törvény határozza meg, amely előírja, hogy a szövetkezetek belföldön bejegyzett hitelintézetektől kezességvállalással biztosított hitelt vehessenek igénybe az Agrár-hitel program révén. A program, a hitelezés részletes szabályait a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium január 22-i rendelete határozza meg. A költségvetési törvény a mezőgazdasági őstermelőknek is biztosítja a lehetőséget, hogy az FVM rendeletben meghatározottak szerint kezességvállalással hitelt kapjanak.

Németh Imre, az agrártárca vezetője már korábban közölte az MTI-vel: a kormányzat egyik legfontosabb feladatának tekinti az agrártermelők versenyképességének javítását, EU-csatlakozási felkészülésük segítését. Egyebek között ennek érdekében hirdették meg a 100 milliárd forint keretösszegű hitelprogramot.

A programban a hiteleket a kereskedelmi bankok saját forrásaikból, illetve a Magyar Fejlesztési Bank refinanszírozásával biztosítják az igénylőknek. A hitelekhez a finanszírozási forrástól függően kamattámogatás, kezességvállaló intézmények, illetőleg az MFB által biztosított készfizető kezességvállalási díjtámogatás vehető igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik