Belföld

Az EU-biztos megúszta az Eurostat-botrányt

Elmarasztalta az Európai Bizottságot az Európai Parlament, amiért nem lépett időben az EU statisztikai hivatalánál tavaly kirobbant sikkasztási botrány kivizsgálására.

Elmarasztalta az Európai Bizottságot és konkrétan Pedro Solbest, az Eurostatért felelős biztost az Európai Parlament, amiért nem léptek időben az EU statisztikai hivatalánál tavaly kirobbant sikkasztási botrány kivizsgálására és nem vállalták az eseményekért a politikai felelősséget. Az EP ugyanakkor nem követeli a spanyol nemzetiségű biztos távozását, aki így fellélegezhet.

A nagy többséggel elfogadott európai parlamenti jelentés, amely a tavaly kirobbant Eurostat-botránnyal kapcsolatban von le következtetéseket, jó és rossz híreket egyaránt tartalmaz az Európai Bizottság számára. A jó hír, hogy a jelentésnek nem lesz komoly politikai következménye: elhárult a nyomás a biztosok feje felől, holott tavaly egy ideig nem volt egyértelmű, hogy a statisztikai hivatalért névleg felelős biztos, Pedro Solbes feje nem hullik-e a porba.

A rossz hír, hogy a jelentés egyébként nagyon is elmarasztaló és főbb következtetései meglehetősen markánsan vannak megfogalmazva. Leszögezi – egy liberális módosító indítvány alapján –, hogy „Pedro Solbes biztos nem lépett idejében, noha 2000 és 2003 között egyre több bizonyíték volt rá, hogy [az Eurostat] pénzügyi vezetésében valami nincs rendjén, és nem is vállalta a politikai felelősséget, amikor 2003 nyarán világossá vált a probléma súlyossága”.

Noha konstatálja, hogy a biztosok elismerték bizonyos hibáikat és megpróbálnak tenni valamit, hogy ilyen eset ne forduljon többet elő, a jelentés összességében élesen kritizálja a bizottságot. Elfogadhatatlannak nevezi például azt a „késlekedést, ellenállást és bizonytalankodást”, ami a bizottságot jellemezte az Eurostathoz kapcsolódó dokumentumok átadásában. Leszögezi, hogy még mindig nem világos: pontosan mennyit tudtak a biztosok az Eurostat helyzetéről a belső könyvvizsgálói jelentésekből.

A jelentés megállapítja, hogy a problémákért jelentős részben az Eurostatnak az a gyakorlata a felelős, hogy a munkák jelentős részét kiadták külsős cégeknek. (A botrány főszereplője két-két olyan vállalat és szervezet volt, amelyek személyesen kötődtek a hivatal alkalmazottaihoz – a szerk.) Végezetül pedig a jelentés aláhúzza: az Eurostat-botrány aláásta a bizottság által 2000-ben megkezdett átfogó adminisztratív reformokba vetett hitet. A beszámolót nagy többséggel, 467 szavazattal, 11 ellenében, 9 tartózkodás mellett fogadta el az EP.

Az EP követeli, hogy a bizottság azonnal valósítsa meg a belső auditszolgálat év végi Eurostat-jelentésében javasoltakat, úgymint a vezetői és könyvvizsgálói posztok szigorú elválasztását, a belső hivatali és az európai bizottsági könyvvizsgálók együttműködésének biztosítását, valamint a belső informátorok védelmét. Az EP fontosnak tartja, hogy az uniós biztosok politikai felelősségét egyértelműen hangsúlyozzák, és a biztosok és a főigazgatók közötti kapcsolatot alakítsák át, fűzzék szorosabbra. Az EP ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat vár a bizottságtól február közepéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik