Belföld

Első munkahelynél nem számít a pénz

Ma már nem a pénz az elsődleges szempont, ha egy diplomás pályakezdő első munkahelyét keresi. Örül, ha egyáltalán bármilyen állást talál - írja a Világgazdaság. Amikor azonban munkahelyet vált, akkor már nagyon nem mindegy, mennyit kereshet az új helyen.

A diplomás pályakezdők számára már nem a pénz jelenti a fő választási szempontot, ha az első munkahelyről van szó – derül ki a Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. által készített felmérésből. A megkérdezettek legtöbbje inkább a kihívást jelentő, érdekes munkakört, a továbbtanulási, fejlődési lehetőségeket és a munkahelyi stabilitást nézi, ha választani kell.

Ezen túlmenően a férfiak számára nagyon fontos a rugalmas munkavégzés, a nők pedig a vállalati kultúrának és arculatnak tulajdonítanak nagyobb jelentőséget.

Az első munkahely kiválasztási szempontjai között természetesen területi különbségeket is találhatunk: a budapestiek a nemzetközi karrier, valamint a gyors előrejutás lehetőségét tartják fontosnak, míg a vidékiek sokszor azt nézik, milyen közel fognak dolgozni lakóhelyükhöz.

A pénz azonban – úgy tűnik – már nem igazán számít. Tóth Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) Karrier Központjának vezetője szerint ez azért lehet, mert a frissdiplomások már eljutottak arra a szintre, hogy örülnek, ha munkahelyhez juthatnak, pláne, ha ez legalább valamilyen szinten megfelel az elvárásaiknak. Az már szinte mindegy, hogy mindezért menynyi pénzt kapnak majd. Gyakorlatilag nem nagyon válogathatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik