Belföld

3,7 milliárdos fejlesztést tervez a Bakony Művek

A múlt évben 7,4 milliárd forint árbevételt elért Bakony Művek Rt.-nek legalább egymilliárdos bevételt hoz idén az az üzlet, amelyet a svéd tulajdonú Electrolux konszernnel kötöttek a közelmúltban - közölte Zentai Gábor, a veszprémi székhelyű cég vezérigazgatója.

Zentai Gábor vezérigazgató tájékoztatása szerint az most épülő új veszprémi üzemben háztartási és sütőipari gépekhez gyártanak majd különböző fém alkatrészeket, elsősorban olaszországi exportra. Az új gyár építését a napokban kezdték meg; a 2,2 milliárd forintos beruházás 1,5 milliárd forint hitelből, valamint 700 millió forint saját erőből valósul meg, és 80 embernek teremt munkahelyet. A termelés a tervek szerint augusztusban kezdődik. Zentai Gábor elmondta: a fejlesztéssel évente 4-5 milliárd forint értékben szállítanak majd alkatrészeket az Electroluxnak.


A vezérigazgató beszámolt arról: márciusban egy másik beruházást is indítanak; 1,5 milliárd forintos fejlesztés keretében Nyíregyháza közelében építenek fel egy új üzemet, ahol az év végén indítják a termelést, és szintén az Electroluxnak gyártanak majd fémszerkezeteket. Az új üzemben 150 dolgozót alkalmaznak majd. Zentai Gábor tájékoztatás szerint február közepétől karosszéria alkatrészeket gyártanak majd a Mercedes és a Volkswagen gyáraknak, ami az idén 1,2 milliárd forint bevételt eredményez. A cég változatlanul szállítja a saját fejlesztésű ablaktörlőket a Suzuki és az Opel gépkocsikhoz.


Megkezdték ugyanakkor egy új ablaktörlő-rendszer kifejlesztését is, amivel a Suzuki idén piacra kerülő, legújabb kocsiját szerelik majd fel. Az új Suzuki-modellhez szállítanak majd Veszprémből más fém alkatrészeket is. Zentai Gábor elmondta: a 700 alkalmazottat foglalkoztató Bakony Művek Rt. termékeinek mintegy 98 százaléka exportra készül. A társaság az új beruházások belépésével az idei évre 8 milliárd forint feletti árbevételt vár. Tavaly 170 millió forint nyereséget értek el, az előző évinél négyszer többet, a 2004-ben 300 millió forint adózott nyereségre számítanak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik