Belföld

Szaddam kegyeltje volt az Európai Parlament egyik frakcióvezetője?

A Népek Európájáért Unió (UEN) európai parlamenti frakciójának vezetője is szerepel azon a listán, amely a bukott iraki rezsim által „megajándékozott" politikusok neveit tartalmazza.

A Népek Európájáért Unió (UEN) európai parlamenti frakciójának vezetője is szerepel azon a listán, amely a bukott iraki rezsim által „megajándékozott” politikusok neveit tartalmazza. A névsort az iraki Al-Mada című lap ismertette, majd a francia sajtó is közölte, azon ugyanis az ország politikusai közül többen is megtalálhatók. Állítólag szerepel a 270 főt felvonultató listán két-két korábbi párizsi kormányfő és külügyminiszter neve is. Charles Pasqua határozottan tagadta, hogy tizenkétmillió hordó olajat kapott volna Szaddam Huszein rezsimjétől. (Ez a mennyiség mai áron körülbelül félmilliárd eurót, azaz 120-130 milliárd forintot ér.)

„Soha nem fogadtam el sem pénzt, sem olajat Huszeintől, nem voltam a barátja”, hárított Pasqua. Az információt azonban megerősítette Abdel Saheb Ootob olajminiszter is, aki azt mondta, ezeknek a személyeknek vissza kell fizetniük az iraki nép pénzét. Charles Pasqua európai parlamenti mandátuma elnyerése előtt két időszakban is (1986-’91, 1993-’95) francia belügyminiszter volt.

A Népek Európájárt Unió az Európai Parlament nyolc frakciója közül a második legkisebb. Összesen 23 képviselőt tömörít, akik francia, dán, ír, portugál és olasz jobboldali pártok színeiben jutottak be a strasbourgi testületbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik